Política

Regne Unit

Política

El ‘Brexit’ trenca el laborisme

La facció d’extrema esquerra de Corbyn i la centrista europeista s’enfronten en el primer dia del congrés del partit

Els laboristes han de decidir aquests dies si aposten per un ‘Brexit’ suau o per pronunciar-se a favor de la UE

El Brexit no només està trencant els conservadors, que sembla que han virat cap a la dreta, sinó que també trenca els laboristes. En els tres anys que fa que dura l’agonia de la negociació de la sortida del Regne Unit de la UE, Jeremy Corbyn, el líder laborista, no ha estat capaç de treure el dèbil govern tory del poder. La raó és que la seva formació també està dividida pel Brexit i, com més s’allarga el debat, més gran es fa la divisió. Això va quedar palès ahir al començament del congrés del partit, quan es va aprovar una moció d’emergència per eliminar el càrrec de vicelíder que ocupa Tom Watson. La moció és un reflex de la guerra interna que hi ha en el laborisme.

Va ser presentada per Jon Lansman, el fundador del grup Momentum, organització política d’extrema esquerra dins del Partit Laborista que és la que dona suport a Corbyn i el manté en el poder. Watson, que representa la facció centrista i europeista del partit, en la qual hi ha Tony Blair i Gordon Brown, va crear el març un grup dins del laborisme Future Britain Group (FBG)–, integrat per 150 diputats i lords, i format en part per contrarestar el poder de Momentum. Està considerat un partit dins del partit.

En aquest congrés, que va començar ahir i durarà fins dimecres, s’ha de decidir quina posició adopta el partit sobre el Brexit. Corbyn i Momentum volen convocar primer eleccions, negociar un Brexit suau amb la Unió Europea i, després, celebrar un referèndum que permeti als ciutadans decidir entre aquest Brexit suau o quedar-se a la UE. Corbyn es mantindria neutral durant la campanya d’aquesta consulta i donaria llibertat de vot als seus.

Per la seva banda, Watson i el grup FBG volen convocar un referèndum abans que eleccions i que el partit prengui posició clarament a favor de continuar a la UE. Això és impossible que passi. Primer, perquè Corbyn és euroescèptic, i segon, perquè un terç dels electors laboristes són brexiters. Els laboristes es troben en una situació semblant a la dels tories, que tenen els electors dividits al 50% pel Brexit.

Watson ja va proposar fa uns mesos una unió entre laboristes i liberaldemòcrates per crear un front europeista i oposar-se al Brexit tory. Considera que el Brexit és una disputa interna del Partit Conservador traslladada a la resta de partits a tot el país. En el seu congrés, la setmana passada, els liberaldemòcrates van votar apostar per revocar el Brexit de cara a les properes eleccions. S’assenyala que Watson podria desertar i passar-se als liberaldemòcrates, com han fet altres laboristes.

“Aquests moviments per eliminar la figura del número dos sense avís o debat són antidemocràtics, equivocats, i no haurien de passar”, va reivindicar ahir l’exlíder Ed Miliband. La centrista i membre de FBG Yvette Cooper va expressar que la moció era “una completa bogeria i increïblement destructiva” i va recordar que “el país es troba davant d’unes eleccions imminents” i haurien de debatre polítiques de futur i unir-se.

En l’últim moment, Corbyn va anul·lar la moció, que havia de ser votada ahir. Als laboristes els queden quatre dies per posar pau dins del partit. No serà gens fàcil, perquè, com més s’extrema la situació al país –amb els tories apostant per un Brexit dur i els liberaldemòcrates, per la revocació–, més es tensen els laboristes.

150
diputats i lords
laboristes integren el grup centrista proeuropeu del vicelíder Watson.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona