Política

Denuncien que la Guàrdia Civil ha vulnerat el dret de defensa

Alerta Solidària sosté que no va avisar el Col·legi d’Advocats de Sabadell per a l’assistència als detinguts

A dos dels acusats de terrorisme se’ls adjudica un advocat d’ofici i s’haurien autoinculpat

Alerta Solidària, organització de l’esquerra independentista que porta la defensa dels nou veïns detinguts dilluns, als quals la Guàrdia Civil acusa de terrorisme amb l’aixopluc de les protestes ciutadanes dels CDR, va denunciar ahir més irregularitats en l’operació Judes, batejada així pel cos armat. L’entitat assegura que el Col·legi d’Advocats de Sabadell ha “confirmat”, que la Guàrdia Civil no els va informar que tenia quatre detinguts que necessitaven assistència lletrada, tal com marca la llei, fet que “vulnera el dret fonamental de defensa”. Ahir van tornar a sentir-se cassolades de protesta a distintes ciutats, un cop complertes les “72 hores segrestats per l’Estat”.

L’organització també sosté que a dos dels detinguts se’ls “ha abolit el dret a triar advocat de confiança”, i amb lletrat d’ofici van estar set hores declarant a la comandància de Tres Cantos, a Madrid, i s’haurien autoinculpat. En una causa secreta, els advocats sempre recomanen no declarar, i encara menys davant dels cossos policials, ja que no se sap què tenen realment contra ells. S’espera que avui passin a disposició del jutge de l’Audiencia Nacional i s’aclareixi la seva situació. Inicialment, la fiscalia els acusa dels delictes de rebel·lió, terrorisme i tinença d’explosius i els qualifica de membres “d’un grup terrorista secessionista català”. Alerta Solidària confirma que certament no s’aplica la llei antiterrorista als set detinguts, però hi afegeix que no se’ls ha facilitat cap contacte amb els detinguts fins ahir. L’equip d’advocats dels detinguts, format per Jordi Busquets, David Aranda i Montse Vinyets, també va detallar ahir que no se’ls havia facilitat cap atestat, i que han demanat la vènia per recuperar la defensa dels dos veïns de Sabadell.

El centre Irídia, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (Ospedh) i l’ANC van expressar ahir la seva “preocupació per les condicions” d’aquestes detencions. “Mostrem el nostre rebuig a l’aplicació d’un marc de dret penal de l’enemic amb la intenció de generar un estat d’opinió que legitimi el «tot és rebel·lió i/o terrorisme»”, va piular Irídia.

Protesta contra CaixaBank

JxCat demana la reprovació de Roldán

El president de JxCat al Parlament, Albert Batet, va avançar a TV3 que el seu grup demanarà la reprovació de la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, per haver dit que el president de la Generalitat insta a “prémer” el detonador d’explosius, en relació amb els detinguts de dilluns.

Tsunami als bancs

Desenes d’activistes de l’anomenat Tsunami Democràtic van ocupar ahir una oficina de CaixaBank al barri de Gràcia de Barcelona per denunciar que l’entitat “va finançar” una campanya del govern espanyol contra l’1-O. Amb màscares blanques i amb cartells amb el lema “Aquesta empresa finança la repressió”, van fer la protesta asseguts a terra i en silenci. També en culpen el Santander, BBVA, Telefónica, Repsol, Iberdrola, El Corte Inglés i Inditex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona