Política

Catalunya en Comú

Ofereix entesa al PSC i al govern per afrontar el pressupost i la sentència

Catalunya en Comú va oferir ahir una entesa global a JxCat i ERC però també al PSC per desbloquejar la situació política catalana, un acord que hauria d’incloure la resposta a la sentència però també l’aprovació d’un pressupost per abordar les urgències de la Generalitat. La presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, va assegurar que aquesta mà oberta podria acabant-los perjudicant electoralment però que calen “decisions excepcionals en circumstàncies excepcionals”.

Després de recriminar a JxCat i ERC que no aprovessin el pressupost de Pedro Sánchez i a Iceta que no hagi descartat un futur govern amb Ciutadans, Albiach va demanar “menys sectarisme i més humilitat” així com pensar en la pròxima dècada i no a un mes vista.

Albiach va oferir a l’executiu negociar el pressupost per responsabilitat amb el país i no amb un govern en què no confia i que considera que “va arrossegant els peus”. D’aquí a pocs mesos, augura, caldrà convocar eleccions catalanes, però, mentrestant, demana un acord per fer un “gir social, verd i morat per sortir de la paràlisi”. Albiach qualifica l’oferta d’ “entesa pel futur” i n’enumera una llista de qüestions: compromís contra la corrupció, blindatge de serveis públics i fre a “la llei Aragonès”, llibertat dels presos polítics, desplegament de la llei de canvi climàtic, reequilibri territorial, aposta per l’acollida de refugiats i un nou sistema de finançament. Ho considera “un pacte de mínims per desbloquejar la situació” amb la participació tant de l’independentisme com del PSC. Però adverteix a uns i altres que això no serà possible si no fan marxa enrere en alguna de les seves posicions. A JxCat i ERC els avisa que “Catalunya no podrà avançar si Espanya no avança” i al PSC li reitera que no hi pot haver diàleg si els líders independentistes continuen entre reixes. Fa una

crida a una “resposta eficaç a la sentència”, que preveu “dura” i que demana no instrumentalitzar ni justificar, i proposa explorar “totes les vies polítiques i jurídiques” per a la llibertat dels presos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia