Política

Sánchez promet actuar “amb serena fermesa” si tornen a “trencar” l’Estatut 

El president espanyol en funcions apunta que “no hi pot haver diàleg sense llei i tampoc diàleg per a retòrcer la llei, com vol l’independentisme”

Miquel Iceta no entén que vulguin “comparar Oriol Junqueras amb aquests set detinguts”

El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest diumenge que si l’independentisme català “torna a trencar” l’Estatut d’autonomia”, el govern respondrà “amb serena fermesa per garantir la convivència, la integritat territorial i la sobirania nacional” d’Espanya.

“Si l’independentisme torna a posar-los en risc, el govern espanyol respondrà amb serena fermesa per garantir la convivència, la integritat territorial i la sobirania del país”, ha subratllat, en una referència velada a l’aplicació de l’article 155.

Sánchez ha tornat aquest diumenge a la tradicional Festa de la Rosa que el PSC organitza cada any a Gavà (Baix Llobregat), on s’han aplegat 25.000 persones, el mateix escenari on el 2016 el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, li va suplicar que es mantingués en el seu “no és no” a la investidura de Mariano Rajoy al crit de “Lliura’ns de Rajoy i del PP!”.

Sánchez ha aprofitat el primer acte de precampanya a Catalunya per criticar l’actitud del Govern en relació amb la detenció i empresonament de diversos activistes dels anomenats Comitè de Defensa de la República (CDR) acusats de planejar accions violentes.

“Pot haver-hi moltes opcions polítiques, però quan hi ha qualsevol indici de violència només hi pot haver una posició política i és la condemna ferma i rotunda de la violència”, ha subratllat. I ha afegit: “Van donant lliçons de democràcia i no condemnen la violència; consells dono que per a mi no en tinc”.

“A Espanya no hi ha presos polítics”, ha sentenciat el líder dels socialistes. “Que deixin d’enganyar, el seu projecte polític ha naufragat perquè només han portat dolor i fractura”, ha criticat.

A més, els ha instat a dir públicament que la independència no és el problema i que l’única solució és “la llei i el diàleg”. Ara bé, ha apuntat que “no hi pot haver diàleg sense llei i tampoc diàleg per a retòrcer la llei, com vol l’independentisme”.

En el mateix sentit, Iceta ha afirmat que no entén per què l’independentisme, que és un moviment “pacífic”, “no ha estat el primer interessat a desmarcar-se absolutament de qualsevol indici de violència”, sobretot quan sobre els CDR en presó preventiva pesen “acusacions greus”.

Després de destacar que els socialistes representen “tota aquesta gent que quan sent parlar d’explosius diu ni parlar-ne”, ha exclamat: “Ja està bé, massa hem patit en aquest país, massa incertesa, massa períodes sense llibertat, com perquè ara deixem a quatre macarres trencar-ho tot. No serem nosaltres”.

En aquest sentit, ha dit que no entén que vulguin “comparar Oriol Junqueras amb aquests set detinguts”. D’altra banda, el primer secretari dels socialistes catalans ha criticat Ciutadans, per “montapollos” i per “viure del conflicte”, i també als comuns, per “pagafantes” i “no atrevir-se a dir el que pensen per por a quedar malament davant l’independentisme”.

La presidenta del Congrés i número u del PSC per Barcelona a aquesta cambra el 10-N, Meritxell Batet, també ha criticat que des del Govern no s’hagi sortit amb contundència a condemnar la violència. 

“Això fa molt temps que no va d’independència, ni d’estructures d’Estat, ni de república, ni de fer un país millor, que el tenen destrossat perquè no governen. Això va de lluita de poder entre ells! (...) I ara només falta que no condemnin la violència, era l’últim que ens faltava per sentir!”, ha assegurat.

Els tres socialistes, així com el president del Senat, Manuel Cruz, han utilitzat l’altaveu de l’escenari de Gavà, on segons l’organització s’han congregat 25.000 persones, per reivindicar una majoria àmplia per als socialistes el pròxim 10 de novembre, a fi de poder formar un Govern estable i fort.

Iceta, que aspira que el PSC sigui la primera força a Catalunya el 10-N, ha reivindicat el tarannà del seu partit davant d’aquells que viuen d’atiar el “conflicte” o d’aquells que “no s’atreveixen a dir allò que pensen” per “no quedar malament davant l’independentisme”, en al·lusió vetllada a Cs i comuns, respectivament.

“No volem partits que viuen del conflicte ni partits que no s’atreveixen a dir el que pensen per no quedar malament davant l’independentisme. Aquests no som nosaltres, ni montapollos ni pagafantas!”, ha exclamat.

De la seva banda, Sánchez ha fet referència, encara que sense citar-la directament, a la decisió de la CUP de concórrer per primera vegada a unes eleccions generals: “L’única cosa que fan és posar-se a la cua per presentar-se i tenir representació al Congrés dels Diputats de Madrid”, ha ironitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia