Política

El Tsunami Democràtic coordinarà la resposta ciutadana a la sentència

No tindrà cares visibles per no ser perseguit, però ha rebut l’aval de forces i entitats independentistes

Farà una crida a una “mobilització immediata” quan surti

El Tsunami Democràtic, la campanya anònima que va irrompre a principi de setembre a les xarxes socials, serà l’element que coordinarà totes les accions de resposta ciutadana a la sentència del Suprem al judici a l’1-O. Així ho va avançar dissabte a la nit Pilar Rahola en el programa FAQS de TV3, i ho va avalar el mateix moviment a Twitter en penjar alguns dels fragments en què la periodista explicava, per exemple, que l’èxit o el fracàs de la resposta dependrà en gran part del cas que faci la gent a les indicacions que es donin des dels seus comptes. “Doncs sí: si defenses drets, llibertat i l’autodeterminació ets Tsunami. Tu ets la resposta #laforçadelagent”, piulaven. Segons TV3, els impulsors són molt prudents i volen mantenir-se en l’anonimat per evitar ser objecte de persecució, si bé aclarien que no són ni líders polítics ni socials, sinó activistes de carrer “que venen de llargues militàncies i molta història en la lluita pel país”.

Fins ara envoltat d’un gran secretisme, el Tsunami, segons això, està concebut com una “xarxa de reacció a una acció repressiva”, en defensa dels represaliats, dels drets fonamentals i de l’autodeterminació, i no té cap voluntat d’esdevenir un partit ni tan sols un moviment estable, tot i que té el vistiplau explícit des del primer dia tant d’ERC, JxCat i la CUP com de l’ANC i Òmnium. Amb tots, a més, “conciliaran” les altres accions que puguin organitzar pel seu compte. La idea així seria reproduir la fórmula que va fer possible l’èxit del referèndum de l’1-O, que, tot i que va ser impulsat pel govern i el Parlament, va ser dut a la pràctica gràcies a l’organització de la societat civil, i al fet que “cadascú sabia una mica, però ningú ho sabia tot”.

Els impulsors del Tsunami es desmarquen de tota acció violenta, i asseguren que la que reclamen és una actitud “gandhiana” i de militància en la no-violència, ja que el que propugnen és una desobediència “activa, prolongada i organitzada”, en què fa temps que treballen. De moment han evitat anunciar cap acció concreta, tot i que avui dilluns faran públic un cartell, que ja avançava TV3, que fa una crida a la “mobilització immediata” tan bon punt se sàpiga la sentència. En aquest sentit, els impulsors suggereixen a la gent que es vulgui manifestar que preparin provisions, un transistor radiofònic amb piles i fins i tot cadires plegables, si bé ja aniran concretant a les xarxes les accions a desenvolupar.

En els últims dies, el Tsunami ja ha impulsat accions llampec de protesta en seus de La Caixa o Iberdrola, empreses que denuncia que “han finançat” la repressió.

EL LEMA

Quan surti la sentència, mobilització immediata. Tu ets la resposta. Estigues alerta, porta provisions
cartell que es farà públic avui de la campanya tsunami democràtic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia