Política

Torra: “L’1-O és la data fundacional del camí inaturable cap a la república”

El president de la Generalitat assegura que per als “dies que vindran” Catalunya necessitarà “llum i llibertat” com la que es va veure l’1-O

Les entitats obren la commemoració de l’1-O criticant la criminalització dels CDR i apel·lant a la unitat de l’independentisme

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dilluns que l’1-O és “la data fundacional del camí inaturable cap a la república catalana”.

En la seva intervenció a l’acte Llum i llibertat a Montserrat, que ha il·luminat la muntanya amb 131 fanals en suport dels presos i exiliats, Torra ha assegurat que el títol de l’acte celebrat en la vigília del segon aniversari del referèndum “és el millor hashtag pels dies que vindran” perquè Catalunya necessitarà això: “llum i llibertat”. I també perquè, segons ell, la jornada de l’1 d’Octubre de 2017 va representar aquests dos conceptes. “L’1-O va ser llum i llibertat, i en assenyala el camí cap a la democràcia i cap a la defensa dels drets”, ha dit. A més, ha definit aquella jornada com la “data fundacional del camí imparable cap a la república catalana”.

El president ha fet aquestes declaracions des de la zona esportiva del Bruc (Anoia), on unes 300 persones s’han aplegat per contemplar l’encesa dels 131 farells a les agulles de Montserrat, tantes com presidents hi ha hagut a la història de Catalunya.

L’actual cap de govern català ha destacat alguns dels seus antecessors, entre els quals el president José Montilla, que ha definit com un exemple “de cohesió social”.

Després del parlament, Torra ha pujat fina a l’agulla de Sant Jeroni, la més alta de Montserrat, on ha apadrinat el farell. Els llums es mantindran encesos durant 12 hores i s’apagaran aquest dimarts, 1-O, a tres quarts de vuit del matí.

Crítiques a la criminalització dels CDR

En la mateixa línia de Torra, el vicepresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Pep Cruanyes, ha assenyalat la llum “com a símbol de llibertat” que serveix per denunciar la situació dels “presos i els exiliats”, així com “totes les formes de repressió política”. En aquest context, ha denunciat la criminalització “impúdica i vergonyosa” dels anomenats Comitès de Defensa de la República (CDR).

Cruanyes ha apel·lat a la “unitat estratègica” de l’independentisme davant la imminent sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha lamentat que es vulgui associar l’independentisme amb la violència: “Aquí els únics que han de demanar perdó per la violència és el govern i l’Estat espanyol per la violència de fa dos anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona