Política

Manifestacions arreu del país per commemorar l’1-O

Milers de persones marxen pel centre de Barcelona al crit de “1-O, ni oblit ni perdó”

Unes 13.000 persones recorren Girona amb una marxa de torxes

Catalunya viu aquest dimarts al vespre una nova onada de mobilitzacions convocades per les entitats sobiranistes per commemorar el segon aniversari del referèndum d’independència de l’1 d’octubre de 2017.

Milers de persones (50.000 segons els organitzadors i 18.000 segons la Guàrdia Urbana) es manifesten des de les set de la tarda a la plaça Catalunya convocades per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). La marxa ha enfilat pel Passeig de Gràcia en direcció a la seu de la Comissió Europea a la ciutat rere una pancarta amb una imatge de l’urna del referèndum unilateral i el missatge: “Ho vam fer i vam guanyar”.

Els participants exhibeixen estelades, llaços grocs i pancartes reclamant “pau i llibertat” i criden proclames com ara “1-O, ni oblit ni perdó”, “Els carrers seran sempre nostres”, “llibertat presos polítics” o “independència”.

Davant la delegació de la institució europea, un parell de furgonetes dels Mossos d’Esquadra i un cordó policial del cos de seguretat protegeixen l’edifici, tot i que no hi ha hagut cap tipus d’aldarull.

També hi ha un cordó de seguretat davant la delegació del govern espanyol a Barcelona, on els manifestants han proferit consignes com ara “Fora les forces d’ocupació” o “Vosaltres, feixistes, sou els terroristes”. En aquest punt, on hi ha una desena de furgonetes policials, tampoc s’hi ha registrat cap incident.

La marxa ha continuat fins a l’Institut Jaume Balmes, al carrer Pau Claris, un dels centres que va ser un dels escenaris de càrregues policials fa dos anys, quan la Guàrdia Civil i la Policia Nacional van actuar en alguns indrets per intentar evitar les votacions.

Hi ha hagut un moment de tensió quan un grup de manifestants han dificultat la feina a televisions espanyoles i hi ha hagut alguna empenta per dificultar la feina dels professionals posant banderes davant les càmeres, però no ha anat més enllà.

A les nou del vespre encara arribava gent al davant de l’institut des de Consell de Cent. Al mateix temps, un grup de gent cantava en ambient festiu cançons com “Que tinguem sort” de Lluís Llach o “L’Empordà” de Sopa de Cabra.

“Acabem el que vam començar”

El manifest de la convocatòria, titulat 2 anys de l’1-O: acabem el que vam començar. Vam votar independènca i exigim independència. Guanyem-nos-la!, l’han llegit en divferents moments de la marxa Txell Borràs, Xavier Vidal i Adriano Raddi, membres de diferents territorials del Barcelonès.

El text qualifica l’1-O com “una data que ha marcat un punt i apart en el passat, present i futur d’aquest país” per “reivindicar” que “el mandat que derivava del referèndum i de les lleis del 6 i 7 de setembre aprovades al Parlament encara no s’ha materialitzat”.

El manifest recorda que els dies posteriors al referèndum del dia 1 d’octubre es va “demostrar una força popular i cívica que va fer tremolar els fonaments de l’Estat”. Però lamenta que “les esperances dipositades en un diàleg que es va demostrar fals i inexistent i el fet de no estar preparats realment per a la unilateralitat van desarmar els carrers i l’independentisme”.

Els convocants adverteixen que “la independència és l’única eina real per sortir d’aquest atzucac repressiu” i assegura que hi ha determinació “a seguir fins al final. No renunciem al nostre objectiu: treballem incansablement per la independència!”.

També han tingut paraules pels polítics. “No ens podem permetre més declaracions d’independència simbòliques. Els vots de l’1 d’Octubre eren reals. Els cops de porra eren reals. Volem una independència real”. “L’1-O vam votar independència, i el que exigim és aquell mandat, cap altre”, rebla el manifest.

Mobilització multitudinària a Girona

A la mateixa hora s’han celebrat mobilitzacions a moltes poblacions del Principat.

Girona ha viscut una de les manifestacions més multitudinàries d’aquest vespre. Segons la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, unes 13.000 persones han sortit als carrers de la ciutat per reivindicar l’1-O.

Els participants han recorregut amb torxes els carrers del centre de la ciutat des de la plaça del Vi, a les portes de l’Ajuntament, fins a l’antiga plaça de la Constitució, rebatejada com a plaça de l’1 d’Octubre, passant també per davant dels jutjats. Els manifestants han demanat unitat a les forces independentistes.

Durant els parlaments, diverses entitats i formacions independentistes a l’Ajuntament de Girona han reclamat la llibertat dels líders polítics empresonats i dels activistes del CDR acusats de terrorisme.

El portaveu de l’entitat organitzadora, Girona Vota, Sergi Font, ha afirmat que “la mobilització i organització popular” serà “clau” per a articular “una nova estratègia independentista”. La plataforma ha destacat que l’ambient d’aquest dimarts és similar al previ a l’1-O del 2017, a l’espera que la sentència als presos independentistes doni pas a mobilitzacions “massives”.

La marxa de torxes s’havia de fer l’11 de setembre però es va ajornar a causa de la pluja.

Tall de carretera a Tarragona

Unes 4.000 persones han participat en una marxa a Tarragona que ha transcorregut sense incidents entre la plaça de la Font i la Imperial Tarraco, on hi ha la subdelegació del govern espanyol. Allà s’ha llegit un manifest, després de la lectura del qual s’ha donat l’acte per acabat cap a dos quarts de nou de la nit.

Posteriorment, un grup d’unes 200 persones ha tallat l’autovia A-7 en tots dos sentits de la marxa poc abans de les nou de la nit. Els concentrats exhibeixen una pancarta amb el lema CDR Tarragona.

Acte carregat de simbolisme a Lleida

Milers de persones (5.000 segons la Guàrdia Urbana i 10.000 segons l’organització) s’han manifestat aquesta tarda a Lleida amb motiu del segon aniversari de l’1-O.

Convocats per Taula per la Democràcia, els participants han sortit a dos quarts de vuit del vespre de la plaça Ricard Viñes de Lleida rere una pancarta amb el lema Ho tornarem a fer. La manifestació ha estat encapçalada per alguns dels veïns que van patir les càrregues policials de l’1-O als diferents col·legis electorals repartits per la ciutat.

Durant la marxa també s’han vist pancartes amb missatges com: Llibertat presos polítics, Som república catalana, o Escolta Espanya, no ens rendirem. A més de les pancartes, s’han pogut veure algunes de les urnes amb les quals es van dur a terme les votacions el 2017, així com desenes de banderes independentistes.

Al llarg del recorregut, els milers de manifestants han cridat consignes com: “Vam votar, vam guanyar”, “Fora la bandera espanyola”, “El nostre president, Puigdemont”, “No esteu sols”, o “Fora les forces d’ocupació”.

La marxa ha finalitzat a la plaça que en les pròximes setmanes es batejarà com 1 d’octubre del barri de Cappont, just davant del Centre d’Atenció Primària que es va habilitar com a centre de votació i, en el qual, es van viure moments de tensió just fa avui dos anys.

Sabadell

Més de 2.000 persones (segons la Policia Local) han recorregut els carrers de Sabadell per commemorar l’1-O. Els participants han sortit de la plaça de Sant Roc cap a les vuit del vespre i s’han desplaçat fins l’Escola Industrial, el punt de votació més concorregut durant aquella jornada i on va votar el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Després s’han apropat fins l’Escola Nostra Llar, on havia d’exercir el seu dret a vot l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i on va carregar la policia espanyola. En aquest punt els manifestants han recordat els fets i han rebatejat el carrer Calderón, on es troba aquesta escola, amb el nom “d’1 d’Octubre”.

La manifestació s’ha dut a terme un cop han finalitzat les activitats reivindicatives que s’han fet durant tota la tarda a la plaça de Sant Roc. L’urna de grans dimensions que havia presidit la cèntrica plaça durant hores i on desenes de persones havien dipositat els seus vots, s’ha convertit en la protagonista de la marxa. Quatre persones l’han anat arrossegant durant tot el recorregut. En arribar a l’estació de Can Feu - Gràcia, els ciutadans han tret les rodes de l’urna i l’han enganxat a terra amb un esprai adhesiu. L’objectiu, han explicat els responsables de la protesta, és que aquest element “recordi totes les persones que van participar en aquella jornada i les que han estat represaliades per haver contribuït a fer-la possible”.

Durant tot el recorregut els manifestants han cantat proclames a favor de la independència i en contra de la policia espanyola.

Vilanova i la Geltrú

Prop d’un miler de persones s’han manifestat aquest dimarts al vespre a Vilanova i la Geltrú per commemorar l’1 d’octubre del 2017.

Els manifestants s’han concentrat a dos quarts de vuit del vespre a la plaça de les Neus de la capital del Garraf, on ha d’aquí ha començat una manifestació encapçalada per membres del CDR de Vilanova que portaven pancartes amb els lemes 1-O, vam votar, vam guanyar i Ho tornarem a fer

La marxa ha recorregut la rambla Principal de Vilanova fins arribar a la plaça de la Vila, on les tres portaveus del govern municipal (ERC, Junts per Catalunya, Capgirem Vilanova-CUP) han llegit una carta enviada per Jordi Sànchez i Jordi Cuixart des de la presó. També s’ha fet la lectura del manifest conjunt que aquest dimarts han fet públic els CDR.

Durant la concentració també s’han escoltat crits a favor de la llibertat dels presos polítics i dels 7 activistes detinguts a Sabadell la setmana passada i empresonats per decisió de l’Audiència Nacional.

La manifestació s’ha tancat amb una actuació de la colla castellera dels Bordegassos de Vilanova i de la colla de Falcons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona