Política

Cinc marxes populars per respondre a la sentència

Les columnes sortiran de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona i recorreran 100 quilòmetres a peu en tres dies per confluir a Barcelona

El mateix dia de la condemna es convocaran concentracions al vespre

Ja és oficial. L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van anunciar ahir les primeres accions unitàries per respondre a la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics, que s’espera condemnatòria. Cinc marxes populars sortiran de cinc punts diferents del país per acabar confluint a Barcelona. Les anomenen Marxes per la Llibertat i partiran de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona. Les columnes recorreran 100 quilòmetres a peu durant tres dies i aniran recalant en diferents municipis de camí a la capital. En concret, es dividiran en cinc etapes. El primer i segon dia se’n recorreran dues (una al matí i una a la tarda), mentre que el tercer dia només una, ja que es preveu arribar a Barcelona al migdia. Cada tram serà aproximadament d’uns 20 quilòmetres.

La data d’inici de les caminades anirà en funció de quan es conegui la sentència, però en cap cas serà el mateix dia. Les columnes, inspirades en altres marxes pacífiques històriques, pretenen ser una resposta de país a favor de la llibertat dels presos polítics i els exiliats, en contra de la repressió i per reivindicar el dret a l’autodeterminació. Els organitzadors van fer una crida dimarts a la mobilització per fer de la resposta al Suprem un clam massiu. La voluntat és implicar-hi tot el territori, de manera transversal, i “retornar a la ciutadania el paper protagonista de les mobilitzacions”. En aquest sentit, no hi haurà limitacions a l’hora d’afegir-s’hi ni tampoc caldrà completar etapes senceres. El dispositiu està pensat perquè cada una comenci i acabi en un nucli urbà, des d’on s’oferiran, a preu simbòlic, esmorzar, dinar i sopar populars. També s’hi podrà pernoctar de manera gratuïta per poder prosseguir la marxa l’endemà (prèvia reserva al web marxesperlallibertat.cat, que es va activar ahir al vespre). Les caminades s’aturaran al Vendrell, Vilafranca, Sant Sadurní, la Panadella, Igualada, el Bruc, Martorell, Navàs, Manresa, Vacarisses, Centelles, la Garriga, Parets, Sant Quirze, Sils, Malgrat, Arenys i Premià de Mar.

D’altra banda, el mateix dia en què se sàpiga la sentència, les entitats sobiranistes també convocaran concentracions a les vuit del vespre en diverses localitats. Els detalls d’aquesta acció es concretaran a través dels canals oficials de l’ANC i Òmnium més endavant.

“Col·lapsar” la xarxa

La idea de grans marxes per “col·lapsar” la xarxa viària del país i confluir a Barcelona la va revelar un secretari nacional de l’ANC a Betevé dilluns. L’endemà, desenes d’entitats sobiranistes, juntament amb representants dels partits independentistes, van presentar el marc de mobilitzacions previst, amb la no-violència i la desobediència per bandera i la llibertat, l’aturada de la repressió i l’autodeterminació com a comú denominador.

“Qualsevol sentència que no sigui absolutòria, la considerarem injusta. El 20 de setembre i l’1 d’octubre del 2017 vam exercir drets fonamentals com ara el dret de manifestació, el dret d’autodeterminació o el dret de participació política, i l’exercici d’aquests drets en cap cas pot ser considerat delicte en una democràcia”, van assegurar les entitats. “L’escalada repressiva, la presó i l’exili dificulten la recerca d’una solució democràtica al conflicte polític. Davant les injustícies, una societat madura i democràtica com la nostra no pot restar callada”, van advertir.

Les marxes de Martin Luther King i Gandhi, inspiració

Les Marxes per la Llibertat anunciades per Òmnium Cultural i l’ANC s’inspiren en experiències de reivindicacions prèvies que van tenir èxit, com ara la marxa sobre Washington pel Treball i la Llibertat, de Martin Luther King, o la Marxa de la Sal, de Gandhi.

Soto del Real divideix els set nous presos polítics

Els set independentistes detinguts el 23 de setembre passat al Vallès Occidental, l’Oriental i Osona estan des de dimecres en set mòduls diferents, on comparteixen espai amb altres presos.

Segons han confirmat fonts de la defensa a l’agència ACN, en els últims dies els han anat assignant els mòduls de destí de manera que tots ells han anat deixant els d’ingrés on eren i ara estan separats.

Les mateixes fonts expliquen que, tot i que la normativa de presons ho permet, aquesta disgregació no caldria que hi fos i ho veuen com a part d’una “estratègia”.

En qualsevol cas, els advocats dels detinguts ja treballen en un escrit perquè els seus clients puguin ser traslladats a Catalunya. Entenen que, “en primer lloc, han de quedar en llibertat”, però demanaran que els traslladin a centres penitenciaris catalans mentre la justícia no resolgui la petició.

Petició perquè Marlaska expliqui les filtracions

ERC i Bildu han demanat la compareixença del ministre Fernando Grande-Marlaska al ple de la Diputació Permanent del Congrés per informar de “la possible filtració des del Ministeri de l’Interior” de dades de la investigació contra els set presos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona