Política

La república s’imposa a la monarquia amb un 98,18% a la consulta popular de Sabadell

6.269 persones han participat en la votació, 6.155 de les quals a favor de la república i 72 per la monarquia

Els sabadellencs podien dir-hi la seva a 25 urnes repartides per la ciutat de les deu del matí a les dues del migdia

L’opció republicana ha estat la clara guanyadora de la consulta popular celebrada aquest diumenge a Sabadell perquè els ciutadans puguin expressar la seva opinió sobre la forma d’Estat.

La votació ha registrat una participació de 6.269 persones, de les quals 6.155 s’han posicionat a favor de la segona república , el que suposa el 98,18% de les paperetes. La monarquia ha rebut el suport de 72 vots, un 1,15% del total, i s’han registrat 38 vots en blanc i 4 de nuls.

Paula Garcia, la portaveu de l’entitat organitzadora que ha anunciat els resultats, ha criticat l’equip de govern municipal i ha volgut “denunciar de forma contundent del paper que el govern municipal de Sabadell ha jugat els últims dies”. Garcia ha avançat que aviat exigiran “respostes i responsabilitats” al consistori per haver “utilitzat de manera perversa i hipòcrita la seva posició de poder per tractar d’intimidar i deslegitimar la consulta contravenint així un acord previ al ple”.

La portaveu ha afegit que “la seva actuació uneix el pitjor dels mètodes polítics dels temps passats a la ciutat amb l’actual amenaça de repressió als projectes de transformació socials i deixa interrogants per respondre”.

Saben que els resultats “no faran caure el rei ni instauraran la república”, ha dit Garcia, però consideren que és “un exercici democràtic sense precedents a Sabadell, el primer pas per començar a aprofundir en el moviment republicà a Catalunya i a tot l’Estat per tal de seguir qüestionant una monarquia que és corrupte, absorbeix recursos públics i negocia amb dictadures sanguinàries”.

Han estat 30 les entitats i organitzacions que han fet possible la constitució de les 24 taules de votacions amb presència a tots els barris de Sabadell, ha explicat un altre dels portaveus, Gerard Marín.

Crítiques al consistori

La ciutat s’ha llevat aquest matí amb 25 urnes repartides pels diferents barris i les votacions s’han dut a terme en un ambient festiu de les deu del matí fins a les dues del migdia, quan els organitzadors s’han concentrat al davant de l’Ajuntament de Sabadell amb les urnes per fer el recompte.

Durant la primera hora de la consulta ja havien votat centenars de persones, seguint l’exemple de les celebrades a Cerdanyola del Vallès, Vilobí d’Onyar o a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Un dels membres de la coordinadora que ha organitzat la consulta, Isidre Soler, ha explicat que “només s’han de tenir ganes de participar, ser major de 16 anys i voler exercir aquest dret que considerem que és fonamental, el d’opinió”. Soler ha lamentat que hagin de ser les entitats les que facin el que considera que correspondria fer a les institucions.

“És una consulta, no un referèndum, i no és reconeguda oficialment”, ha aclarit Soler. “No tenim cens perquè no ens l’han facilitat ni podem demanar les dades, noms cognoms i DNI perquè la Llei de protecció de dades ho impedeix”, ha afegit.

Els requisits per votar al plebiscit eren tenir més de 16 anys i acceptar una marca a la mà dels participants amb una data “perquè ningú tingui la temptació d’anar a més d’una urna”,

Malgrat la implicació de les entitats, Soler ha reconegut que “ha estat una setmana complicada” per la “notícia falsa” que l’Ajuntament de Sabadell “es va treure de la màniga”, ha denunciat. El consistori va indicar que la Junta Electoral de zona (JEZ) havia prohibit la consulta, però l’endemà el TSJC va puntualitzar que el que hi havia hagut era una “consulta interna” del secretari de l’Ajuntament respecte de la cessió d’espais públics i que no era “vinculant”. L’alt tribunal va deixar clar, per tant, que no es pronunciava oficialment respecte de la consulta, que s’ha celebrat sense cap impediment.

“No sabem si era per boicotejar-ho o perquè no li agraden aquestes consultes”, ha reblat Soler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona