Política

Nomenen els nous delegats exteriors a pesar del recurs

El govern nomena els titulars de les delegacions de Mèxic, l’Argentina i Tunis que Borrell ha impugnat

Sense avançar quina, diu que Torra liderarà la resposta institucional a la sentència

El govern va nomenar ahir els tres representants exteriors per a les delegacions de Buenos Aires, Mèxic i Tunis, que el Ministeri d’Afers Exteriors, dirigit per Josep Borrell, ha recorregut recentment al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Triats per concurs de mèrits, David Poudevida (1973) ocuparà la delegació de Buenos Aires després d’haver estat 14 anys director de comunicació i màrqueting del Grup Bonpreu i adjunt a la direcció de màrqueting d’AEG Hausgeräte Germany, així com professor a les universitats Pompeu Fabra i Ramon Llull. El llicenciat en ciències polítiques per la UAB, i des del 2012 consultor en comunicació estratègica per a diverses campanyes polítiques mexicanes, Lleïr Daban (1984) serà el nou delegat de Mèxic, i Ahmed Benallal (1968), llicenciat en dret per la universitat marroquina Sidi Mohamed Ibn Abdllah i exdirector del Consell Islàmic Cultural de Catalunya, serà el delegat a Tunísia.

“Malgrat l’ofensiva judicial d’origen polític per part del ministre Borrell”, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, va refermar ahir que el govern no aturarà el pla d’internacionalització del país perquè “és legal, legítim i absolutament necessari” .

El president Torra i el conseller Bosch es van reunir ahir amb els 15 delegats exteriors per instar-los a explicar l’activitat i la situació del país i, pel que fa a la sentència als presos polítics, difondre la petició d’absolució, la fi de la repressió i l’inici d’un diàleg per trobar una sortida democràtica.

Tot i la insistència dels periodistes per conèixer si el govern català desobeirà l’ordenament jurídic en la seva resposta a una sentència condemnatòria, la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, va defugir avançar quina serà la reacció però va indicar que n’hi haurà: “Correspon al president liderar la resposta institucional com a cap de govern.” Budó va admetre que el Parlament va aprovar en el debat de política general una resolució que l’instava a la desobediència institucional però recorda que altres propostes també l’instaven “a continuar la via del diàleg i és important destacar-ho”. Admetent que l’executiu analitza diversos escenaris, Budó va insistir: “No preveiem cap altra sentència que l’absolució perquè qualsevol condemna pels delictes que no han comès serà injusta. Si hi ha una sentència injusta serà el moment de prendre les decisions.”

Escoltar Zapatero

Budó va qualificar “del tot desafortunades” les declaracions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que va advertir d’una actuació ferma si el president Torra feia una crida a la desobediència o incitava “a la violència”. La portaveu catalana va instar a escoltar l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero quan demana que no es parli de violència a Catalunya.

LES FRASES

Catalunya no s’atura en la seva acció exterior. És legal, legítima i necessària absolutament
Alfred Bosch
conseller d’acció exterior
Em remeto a la petició de Zapatero que es deixi de parlar de violència a Catalunya perquè no ha existit. És un invent
És clar que hi haurà una resposta institucional immediata a la sentència
Meritxell Budó
consellera de la presidència

Retrets creixents entre PSC i Cs amb insult de Girauta

Els retrets entre Cs i el PSC van continuar ahir després de l’abstenció dels socialistes en la moció de censura dels de Rivera contra el president Torra. I, si la majoria de crítiques i acusacions es van mantenir dins la dialèctica política, el diputat de Ciutadans per Toledo, el català José Carlos Girauta, va trencar la norma amb insults directes als socialistes catalans que qualificava al seu compte de Twitter de “criats llepaculs barrejats amb lladres pijos. Traïdors, acomplexats, immorals i nacionalistes dedicats a servir a Pujol el cap de l’àrea metropolitana”. Tant Albert Rivera com el diputat Nacho Martín es desmarcaven de Girauta però mantenien que el PSC és un partit “acomplexat davant el nacionalisme”. El líder del PSC, Miquel Iceta, va afirmar que Cs ha creuat totes les línies vermelles acusant-los de còmplices de la violència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona