Política

El Parlament Europeu no defensarà l’escó d’Oriol Junqueras

Els serveis jurídics de la cambra al·legaran al tribunal de Luxemburg que el cas depèn de la legislació espanyola

El Parlament Europeu defensarà a Luxemburg que el cas de l’escó del líder d’ERC, Oriol Junqueras, depèn de la legislació espanyola, i que la cambra no té competències per implicar-s’hi, segons van confirmat ahir a l’ACN dues fonts coneixedores del contingut de les al·legacions. El comitè d’Afers Jurídics de la cambra va autoritzar els seus serveis legals a enviar observacions al Tribunal de Justícia de la UE amb seu a Luxemburg per la vista del 14 d’octubre, però van remarcar que calia oferir estrictament una visió “jurídica i tècnica” de la situació, i en cap cas política.

Els serveis jurídics de la cambra al·legaran que no poden examinar si Espanya ha fet correctament o no el procediment per elaborar la llista oficial d’eurodiputats perquè està regulat per la llei estatal i “no s’hi poden posar”. L’argumentari de la cambra serà que l’única opció que tenien davant de la llista d’eurodiputats espanyols que no incloïa els tres independentistes catalans era prendre’n nota, sense qüestionar-lo. D’aquesta manera coincideix amb el que ha dit fins ara fins ara per l’expresident del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que ahir en una trobada amb mitjans va assegurar que havia actuat correctament en el cas de Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín perquè no podia “imposar” a l’Estat canvis en la llista d’eurodiputats.

El Parlament Europeu ha rebut dues peticions ciutadanes sobre els escons buits de Puigdemont, Junqueras i Comín.

La sentència va endavant

D’altra banda, el Tribunal Suprem (TS) va rebutjar ahir la petició de la defensa de Junqueras de deixar en suspens la sentència de l’1-O en espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resolgui sobre l’abast de la seva immunitat com a eurodiputat electe. La sala penal del TS considera que la resolució de la qüestió no condiciona el contingut del pronunciament sobre Junqueras i deslliga la sentència del que pugui resoldre el TJUE. La vista sobre el cas de la immunitat de Junqueras està prevista a Luxemburg aquest dilluns 14 d’octubre.

Puigdemont espera l’euroordre

Carles Puigdemont espera la tercera euroordre “immediatament” després de la publicació de la sentència de l’1-O i assegura que estan “preparats”. Ahir va participar en la primera reunió de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya d’aquesta legislatura on també hi era l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, que va avançar que des d’aquesta plataforma convocaran “una acció” a l’eurocambra quan el Tribunal Suprem resolgui el cas de l’1-O i convidaran els eurodiputats a “formar part” de les concentracions a Catalunya. Riba ha assegurat que la situació dels eurodiputats independentistes electes sense escó a l’eurocambra “preocupa molt” a la plataforma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs