Política

Els agents d’informació de l’1-O, al jutjat

El jutge de Barcelona reclama a Interior que identifiqui els policies i els seus caps, que s’enduien les urnes

És una petició de l’Ajuntament barceloní

Nou pas per intentar aclarir qui integrava la cadena de comandament de la policia espanyola que va donar les ordres de carregar contra ciutadans que eren als centres de votació de Barcelona durant el referèndum. El titular del jutjat d’instrucció 7 de Barcelona, que investiga les càrregues policials de l’1-O, exigeix ara a la Direcció General de la Policia que identifiqui els agents de la Brigada Provincial d’Informació i els de la policia judicial, que l’1-O anaven amb armilles grogues i s’enduien urnes, així com els seus caps, i els centres on van actuar. La petició d’aquesta prova documental i d’altres l’ha fet l’Ajuntament de Barcelona, que actua com a acusació popular en aquesta causa per dirimir responsabilitats pels 300 ciutadans i els 24 agents ferits lleument.

El regidor de l’àrea de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, va explicar ahir que el consistori ha demanat que s’identifiquin els comandaments de les unitats d’informació en descobrir un informe de la mateixa policia espanyola –amb el qual es volia incriminar manifestants a l’escola Fedac Horta, on un dels agents va resultar ferit– en què s’assenyala que els agents de la brigada d’informació “decidien quan s’havia d’abandonar el dispositiu”. És a dir, hi va afegir Serra, que “a banda del comandament de la força, hi havia un comandament d’intel·ligència, que donava ordres sobre el terreny i que dies abans de l’1-O hauria estudiat a quins centres calia anar”. El regidor barceloní va insistir que, com a acusació popular, estan fent la feina i la investigació “que hauria d’estar liderant la fiscalia”.

Actualment, hi ha els vuit caps de nucli de les unitats policials que van actuar a les 27 escoles pendents de declarar com a investigats el 24 i 25 d’octubre, més 42 antiavalots que ja han declarat com a investigats per lesions, delictes contra la integritat moral i desordres públics causats per un funcionari.

A més, el jutge Francisco Miralles reclama a la Brigada Provincial d’Informació de la Policía Nacional els atestats de l’1-O i l’acta de la subcomissió d’informació datada el 28 de setembre del 2017, a la qual va fer referència el comissari Juan Manuel Quintela, cap d’aquesta brigada, durant la seva declaració com a testimoni en el judici al Tribunal Suprem contra els independentistes catalans.

En aquest sentit, el magistrat també requereix a la secretaria d’estat de Seguretat l’anomenat “pla d’actuació”, fixat per la també anomenada “la superioritat”, per complir el mandat de la magistrada del TSJC i aturar la votació, tot i que sempre respectant la convivència. Pel que fa a l’actuació dels agents, sol·licita a la Direcció General de la Policia el protocol d’ús progressiu dels mitjans, com ara les porres, fixat en una circular del 2013. I a la delegació del govern espanyol a Catalunya li requereix l’expedient en què autoritza els cossos policials espanyols a dur càmeres, les conegudes com a GoPro, als cascos i a la roba durant l’1 d’octubre.

Testimonis del Suprem

El jutge també demana a la Fiscalia Superior de Catalunya les instruccions que va donar als tres cossos policials per prohibir l’1-O. I al Suprem li envia un exhort en què li sol·licita el correu electrònic que va enviar el comissari dels Mossos Ferran López al coordinador màxim dels tres cossos policials, Diego Pérez de los Cobos, en què a dos quarts de nou del matí de l’1-O li demana reforç en 200 escoles. I, finalment, que se li faci arribar la declaració com a testimonis dels comissaris Quintela i López, a més de la de Manuel Castellví, comissari d’informació dels Mossos, entre d’altres.

LA FRASE

L’Ajuntament ha descobert que la brigada d’informació hauria donat ordres sobre on actuar l’1-O
Marc Serra
Regidor de drets de Ciutadania


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona