Política

La Guàrdia Civil amenaça de “tornar-ho a fer”

Pedro Garrido diu que actuaran amb mà dura en concentracions “contra l’ordre constitucional”

El cos homenatja el jutge que va obrir la causa contra l’independentisme

Els dirigents dels Mossos marxen de l’acte

El màxim responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, va avalar ahir la violència emprada l’1 d’octubre del 2017 contra els votants del referèndum, i davant la possibilitat de més protestes independentistes que “vulguin trencar l’ordre constitucional” va assegurar: “Ho tornarem a fer.” En un acte institucional en què es va homenatjar el jutge que va obrir la causa contra l’independentisme i a les portes d’una sentència contra els artífexs de l’1-O que si no és absolutòria podria fer sortir milers de persones al carrer, Garrido va assegurar que, si cal, no dubtaran a fer servir la força una altra vegada. Els dirigents dels Mossos d’Esquadra van marxar ofesos de l’acte després que Garrido fes al·lusions a la possible condemna del major Trapero i la intendent Laplana, que han de ser jutjats a l’Audiencia Nacional per rebel·lió i per sedició, respectivament.

En un discurs incendiari que va fer ahir en l’acte institucional de la Guàrdia Civil a la caserna de Sant Andreu de la Barca amb motiu de la celebració, el pròxim 12 d’octubre, de la Mare de Déu del Pilar, patrona del cos, Pedro Garrido va deixar lliscar la sospita del terrorisme damunt de l’independentisme. “L’última operació policial contra els CDR demostra que “la pretesa revolució dels somriures s’ha convertit amb més facilitat de la desitjada en el rictus que dissimula l’odi i la mesquinesa capaç de generar destrucció, dolor i sofriment”, va dir. “Independentista i terrorista no són el mateix”, va assegurar, però va insistir que “la detenció dels CDR ha evitat mals majors que ja no es produiran”. No va aclarir en cap cas què se’ls ha trobat als detinguts, perquè hi ha secret de sumari, però no va dubtar a situar-los en el marc del terrorisme.

El cap de la Guàrdia Civil va assegurar que no escatimaran esforços “per garantir el lliure exercici dels drets i llibertats de tots els ciutadans, sigui quina sigui la seva forma de pensar, sempre que les seves accions es mantinguin dins el marc de la llei”, i va afirmar que combatran “sense treva ni pena els qui recorrin el camí de la independència seguint la via del terror”.

Durant l’acte a la caserna de Sant Andreu de la Barca, la Guàrdia Civil va homenatjar a títol pòstum el magistrat del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez, que és el que va obrir la causa general contra l’independentisme i va ordenar que s’intervingués la conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017 (pel que s’ha jutjat els Jordis i pel que es jutjarà el major Trapero i la intendent Laplana). També es va fer un homenatge a la funcionària del jutjat número 13 que va denunciar assetjament aquell 20 de setembre. La seva narració sobre el pànic que va tenir dintre la conselleria d’Economia i com va haver de fugir pel terrat va ser una declaració clau en l’acusació contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Els dirigents dels Mossos –el secretari general d’Interior, Brauli Duart; el director general de la policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eugeni Sallent–, fastiguejats i vexats per l’homenatge i el discurs, van marxar de l’acte ofesos. Una de les coses que més va molestar-los va ser que Garrido fes una referència indirecta a l’operació del 20 de setembre, en al·lusió a les responsabilitats del major Trapero i la intendent Laplana i la investigació “essencial” de la Guàrdia Civil, que serà clau en el seu judici.

LES PARAULES DEL CAP DE LA GUÀRDIA CIVIL

Als que per aconseguir la independència triïn el camí del terror se’ls combatrà sense pena ni treva
La pretesa revolució dels somriures s’ha convertit en el rictus que dissimula l’odi i la mesquinesa capaç de generar destrucció, dolor i sofriment
Hem contribuït a la fonamentació de la sentència del procés amb un treball d’investigació objectiu, rigorós i exhaustiu
Estem en el bon camí per enfrontar-nos als que volen burlar la Constitució i atemptar contra la integritat territorial de l’Estat
Als que s’oposen a la presència de la Guàrdia Civil a Catalunya: els seus esforços són inútils
La detenció dels CDR ha evitat mals majors que ja no es produiran

Tensió per la sentència i disculpes de Cunillera

Aquest incident posa més tensió encara a l’espera de la sentència de l’1-O i la preparació del dispositiu per fer front a les protestes ciutadanes i passa després que el Parlament demanés la retirada de la Guàrdia Civil de Catalunya. Pedro Garrido, precisament, es va enorgullir ahir del rebuig que causa la Guàrdia Civil als que “volen desobeir les lleis”, va dirigir-se als que s’oposen a la presència de la Guàrdia Civil a Catalunya “menyspreant, amenaçant o acovardint” els seus agents i els va deixar clar que “els seus esforços són inútils”. Al vespre la conselleria d’Interior va informar que la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, havia anat ahir a la tarda a Egara per reunir-se amb la cúpula dels Mossos. Cunillera hauria traslladat als responsables d’Interior les seves disculpes per la polèmica i les del Ministeri de l’Interior pels fets, i, en un intent de calmar els ànims, va demanar que la polèmica no afecti la col·laboració entre els tres cossos. A Chiclana, el ministre Fernando Grande-Marlaska va treure pes a l’incident afirmant que l’important és que la coordinació “és fiable i ferma”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona