Política

Londres i Dublín confien encara a pactar el ‘Brexit’

Johnson i Varadkar intenten reduir diferències abans del Consell Europeu clau de la setmana vinent

La reunió gira al voltant dels punts més conflictius de la nova proposta britànica per sortir de la UE

L’esperança que la Unió Europea (UE) i el Regne Unit arribin a un acord va revifar ahir amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, i l’irlandès, Leo Varadkar. Els dos líders es van reunir a Anglaterra després que, la vigília, el cap negociador europeu, Michel Barnier, donés per mortes les opcions d’arribar a un acord. Havien plantejat la reunió com l’última oportunitat. “Tots dos líders continuen creient que un pacte interessa a tothom i poden veure una via per a un possible acord”, van dir ahir en un comunicat conjunt Johnson i Varadkar.

El punt de partida de les negociacions és la proposta que va fer Johnson la setmana passada per retirar la salvaguarda inclosa en l’acord entre la UE i Theresa May. La salvaguarda era una garantia que deixava tot el Regne Unit dins del mercat únic i la unió duanera de manera indefinida si no aconseguien una acord comercial abans del 31 de desembre del 2020.

Johnson va proposar eliminar-la a canvi de crear una doble frontera a Irlanda del Nord. Per un costat, va proposar treure la regió britànica fora de la unió duanera juntament amb el Regne Unit i, alhora, deixar-la dins de la regulació del mercat únic en productes agrícoles i manufacturats, des del 31 de desembre de 2020 fins al 2025. Johnson hi va introduir un element nou: donar al Parlament de Belfast –a partir del 2025 i cada 4 anys– la possibilitat de decidir si vol sortir del mercat únic i tornar a alinear-se amb el Regne Unit. Dels quatre partits nord-irlandesos –dos republicans i dos unionistes–, només els radicals unionistes del DUP estaven d’acord amb la proposta de Johnson. De fet, es va interpretar la proposta com un intent d’acontentar el DUP, que és el soci del govern conservador.

La líder dels republicans del Sinn Féin, Mary Lou MacDonald, va criticar que el DUP fos l’únic partit que no vol un acord amb la UE i va criticar que la proposta de Johnson perquè Irlanda del Nord pugui votar cada 4 anys implica, de facto, un dret de vet al DUP, ja que cap partit republicà votarà sortir del mercat únic, ni tampoc els unionistes moderats de l’UUP.

La UE va rebutjar el pla de Johnson. Va dir que era una proposta britànica antiga que ja va ser rebutjada al començament de les negociacions, abans de l’acord de May.

“Les discussions s’han concentrat en les duanes i el consentiment [d’Irlanda del Nord cada quatre anys]”, deia el comunicat conjunt de la reunió d’ahir. No s’ha publicat quina és la proposta que ha fet Varadkar a Johnson, però giraria al voltant d’aquests dos elements.

La Unió Europea busca que Irlanda del Nord es quedi dins de la unió duanera per poder comerciar sense frontera (tal com està estipulat en els acords de pau del 1998) amb la República d’Irlanda, al sud.

Reunificació de l’illa

D’aquesta manera, la frontera amb la UE es traslladaria al mar d’Irlanda, que separa les illes d’Irlanda i de la Gran Bretanya. El DUP s’hi oposa perquè significaria, a la llarga, la reunificació d’Irlanda. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que Irlanda del Nord s’ha de quedar a la unió duanera.

Avui Varadkar es reunirà amb el grup de treball del Brexit de la UE i el ministre del Brexit, Stephen Barclay, es reunirà amb Barnier. Han d’arribar a un acord abans de diumenge per poder preparar la cimera europea de dijous i divendres de la setmana vivent.

LA FRASE

Tots dos líders veuen una via per a un possible acord
Johnson i Varadkar
COMUNICAT DE LA REUNIÓ D’AHIR


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona