Política

Escòcia demanarà el referèndum enguany

Sturgeon sols donarà suport a un govern d’esquerres si autoritza la votació

La ministra principal d’Escòcia i líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, va anunciar, ahir, que “en unes setmanes” demanarà oficialment a Londres que posi en marxa el mecanisme legal per poder celebrar un segon referèndum sobre la independència. Per poder organitzar una consulta, al govern li cal l’aprovació de l’executiu i el Parlament britànics. Sturgeon va fer l’anunci en un programa de la BBC, en què també va advertir al líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, que sols li donaria suport per liderar un futur govern britànic si garanteix la celebració del referèndum en què els escocesos “puguin decidir sobre el seu futur”. Si no és així, “no caldria que [Corbyn] es molestés” a demanar el suport de l’SNP, actualment el tercer en el Parlament de Westminster. Fins ara, el dirigent laborista britànic s’ha mostrat contrari a celebrar una segons consulta, tot i que sense descartar-la completament.

L’SNP, que ha celebrat, aquest cap de setmana, el congrés anual, vol celebrar el referèndum l’any vinent. El 2014, els independentistes van perdre’n el primer, però, des de fa mesos, les enquestes assenyalen que la voluntat independentista ha crescut arran del Brexit i arriba ja el 50% del cens. Sturgeon assenyala que el referèndum ha de ser “legal i acceptat, perquè sinó la independència no seria reconeguda”, posant com a referència Catalunya.

El partit de Sturgeon considera que els escocesos tenen dret a tornar a ser consultats, atesa la seva voluntat majoritària de romandre dins la Unió Europea i arran de la decisió del govern britànic de fer efectiu el resultat de la consulta sobre el Brexit i marxar-ne. S’espera que el Regne Unit celebri comicis anticipats, ja que l’actual primer ministre Boris Johnson van arribar al poder el juliol, sense passar per les urnes i ara no disposa de majoria parlamentària, després de la marxa de 40 diputats. Els darrers dies, l’oposició ha començat a dissenyar un pla que permeti enderrocar el líder conservador. Si bé han plantejat presentar una moció de censura conjunta a Johnson, no es posen d’acord sobre qui lideraria un nou govern del Regne Unit. El laborista Corbyn defensa que li correspon a ell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia