Política

Desenes de milers de persones, a les Marxes per la Llibertat

Algunes de les columnes ja han completat el recorregut fins als llocs on tenen previst passar la nit

El president Quim Torra acompanyat de l’ex lehendakari Juan José Ibarretxe s’afegeix a una de les columnes a Caldes de Malavella

Una persona és evacuada des de Sils per una possible aturada cardiorespiratòria

Desenes de milers de persones han resposta a la crida de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) per respondre a la sentència condemnatòria de l’1-O amb una gran Marxa per la Llibertat que aquest dimecres ha sortit des de cinc ciutats del Principat i que culminarà divendres al migdia a Barcelona.

Les columnes que han sortit des de Vic i Girona han estat les que més persones han arribat concentrar al llarg del recorregut, superant les 10.000 persones. A les altres columnes també s’han aplegat milers de persones.

La columna de Girona ha arrencat aquest matí des de la plaça U d’octubre augmenta la participació a mesura que avança el recorregut. Si inicialment els Mossos d’Esquadra xifraven en unes 7.000 persones, ara ja són uns 10.000 els participants que estan caminant en direcció a Sils (Selva), on s’aturaran a dinar. A la capçalera de sortida hi havia familiars de l’exconsellera condemnada Dolors Bassa i l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont. També s’ha comptat amb la presència de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, l’entitat organitzadora juntament amb Òmnium. Tractors amb estelades han sortit del centre de Girona per tancar la marxa. El president Quim Torra i l’ex lehendakari Juan José Ibarretxe s’han afegit al migdia a una de les columnes, a Caldes de Malavella. Torra ha agraït el compromís cívic de la ciutadania i ha animat la gent a continuar les mobilitzacions contra la sentència.

A partir de les vuit del matí, milers de persones s’han començat a aplegar a la plaça U d’octubre de Girona. La marxa ha sortit cap a un quart de deu del matí darrere la pancarta on s’hi podia llegir ‘Autodeterminació i llibertat. Prou repressió’. La marxa l’han encapçalat familiars de l’exconsellera Dolors Bassa i de l’expresident Carles Puigdemont acompanyats de la presidenta de l’ANC i representants polítics de JxCat, ERC i la CUP. Molts participants duen estelades o samarretes amb proclames independentistes, també les de manifestacions anteriors de l’Onze de Setembre.

D’entrada, la Policia Municipal de Girona i Mossos d’Esquadra han xifrat la participació en unes 7.000 persones, que són les que han sortit de la plaça U d’octubre. Al llarg del recorregut, però, s’hi ha anat sumant més manifestants. A la sortida del terme municipal de Girona, la marxa ja aplegava 10.000 persones però s’hi han continuant afegint més manifestants a l’entrada del peatge de Girona Sud. La marxa, tancada per tractors, ha enfilat l’autopista AP-7 en direcció sud. La manifestació ha sortit de l’autopista en el peatge de l’aeroport i ha enllaçat amb l’A2, que mena cap a Sils. En aquest punt, un home que participava a la ‘Marxa per la Llibertat’ s’ha desplomat a l’alçada de Sils. Alguns participants li han practicat els primers auxilis en un primer moment i el SEM hi ha enviat cinc ambulàncies –que l’han atès in situ– i un helicòpter medicalitzat, que ha evacuat el ferit en estat greu al Trueta de Girona. Tot apunta que l’home ha patit una aturada cardiorespiratòria.

A Tarragona, pop d’un miler de persones han començat aquest dimecres al matí la Marxa per la Llibertat. Els participants caminaran durant tres dies fins a Barcelona. En la primera jornada està previst que arribin fins a Vilafranca del Penedès. En la mobilització hi han participat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; i l’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, així com altres diputats independentistes del Parlament. Abans d’arrencar, les entitats convocants ANC, Òmnium Cultural i CDR, han animat a tothom a sumar-se en una mobilització “ferma i pacífica”. La marxa l’han encapçalat un grup de grallers i timbalers que han animat la caminada.

Des de Vic, unes 10.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han sortit aquest dimecres a les 9 en direcció Barcelona per la C-17 flanquejats per una desena de tractors i diversos motards. Tot i que alguns només arribaran fins a Centelles, la intenció d’una gran majoria és arribar fins a Barcelona i fer nit als punts que han habilitat des de la Marxa de la Llibertat a la Garriga i Sant Quirze del Vallès. Els manifestants volen fer palesa la indignació per una sentència de l’1-O que consideren “injusta” i “desproporcionada”. “Sóc aquí perquè n’estic tip d’injustícies. No ens mereixem com a poble les agressions que estem patint”, ha explicat en Miquel. Ell vol arribar fins a Centelles i tornar a Vic en tren, “però dependrà de com aguanti el cos”.

Abans de sortir, en un petit escenari, alguns dels familiars dels presos independentistes han rebut l’escalf dels participants. Laura Masvidal –la dona de Joaquim Forn–, Blanca Bragulat –la dona de Jordi Turull– i la germana de Toni Comín han agraït les mostres de suport. Masvidal ha dit que la sentència els va deixar “estabornits”, però veure la reacció de la gent és el que els “connecta amb la realitat del país”. Masvidal també ha destacat que la marxa és una mostra d’allò que es vol ensenyar, “un poble que camina i que caminarà”. La Marxa ha arribat a Centelles per dinar i a dos quarts de tres ha seguit el seu camí per la C-17 passant per Aiguafreda, Tagamanent, el Figaró, i arribada a la Garriga per dormir.

Aquesta columna arribava a la Garriga, final de la primera etapa, cap a un quart de set de la tarda.

Una altra de les marxes sortia des de Tàrrega on les més de 2.000 persones que han sortit a les set del matí han arribat a La Panadella cap a dos quarts de dues del migdia on han fet una aturada d’una hora per dinar. Diversos voluntaris han preparat en aquest punt un avituallament amb beguda, un plat de pasta i cafès. Aquesta columna ha recorregut ja els 26 quilometres que separen aquestes dues poblacions, i encara els hi queden 22 més fins arribar a Igualada, on alguns hi passaran la nit. A la Panadella els esperaven un grup d’un centenar de persones provinents de diverses poblacions de la zona, que s’han afegit a la marxa. D’altres, en canvi, han finalitzat aquí el seu trajecte i han tornat cap a casa.

Els components d’aquesta columna arribaven a Igualada, on passaran la primera nit, poc després de dos quarts de set de la tarda.

A Lleida, l’A-2, l’autovia de Lleida, està tallada en sentit Barcelona i els vehicles són desviats cap a l’antiga Nacional. Per aquest motiu, la marxa ha col·lapsat alguns municipis de la zona per l’increment de trànsit que ha patit l’antiga Nacional. Està previst que la columna de Lleida arribi a Igualada aquest vespre. Soparan i dormiran al pavelló de la zona esportiva Les Comes, i l’endemà es dirigiran cap Martorell, on s’afegirà la columna de Tarragona. Finalment, les cinc columnes s’ajuntaran a Barcelona aquest divendres, coincidint amb el dia de la vaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia