Política

Colau critica Torra per unir-se a les marxes

Li demana que comparegui: “El lloc del president és la Generalitat”

L’alcaldessa diu a les veus “alarmistes” de l’Estat que no calen “piròmans” i crida a la calma després dels disturbis

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha criticat el president de la Generalitat, Quim Torra, per haver marxat de Palau per unir-se a una de les marxes per la llibertat aquest dimecres, després de la nit de disturbis a la capital catalana i altres ciutats: “Les manifestacions no són cap problema, són un dret democràtic que fan la democràcia millor. Però el lloc del president és la Generalitat i donar explicacions per tranquil·litzar la ciutadania i fer propostes concretes per sortir de la situació de bloqueig”.

Colau també ha dit a les veus “alarmistes” de l’Estat que demanen intervenir Catalunya que no calen “piròmans”, sinó “diàleg”, i ha fet una crida general a la calma en dies “complicats” després de la sentència condemnatòria de l’1-O. “No necessitem piròmans que demanen intervenir Catalunya i que s’apliqui el 155 ni un president de la Generalitat que se’n va a les manifestacions en lloc d’explicar quina és la situació i com creu que s’ha d’afrontar”, ha afirmat Colau.

L’alcaldessa ha reclamat institucions “presents” i amb les “idees clares” i, en aquest sentit, ha lamentat la “divisió” i els missatges “contradictoris” del Govern en els darrers dies i la seva “absència” aquest dimecres al matí després d’una nit de disturbis, tant del conseller d’Interior, Miquel Buch, com del president de la Generalitat, ha ressaltat.

La batllessa ha instat el Govern a comparèixer, donar explicacions i oferir propostes. També ha reconegut la “complexitat” del moment i ha ofert la col·laboració del consistori barceloní per “generar un marc de diàleg i consens per trobar solucions de desbloqueig”.

Pel que fa a l’Estat, Colau demana institucions “serenes” i que “no introdueixin més alarmisme i no crispin”. D’aquesta manera, ha fet referència, sense nomenar-los, a PP o Cs, que han demanat aplicar el 155 o mesures que hi són prèvies. “A Catalunya, no hi ha una situació de violència generalitzada, no hi ha estat en els darrers anys i no hi és ara, sinó manifestacions massivament pacífiques”, ha subratllat.

Sobre els aldarulls de la nit anterior, l’alcaldessa els ha qualificat de “fets greus”, ha afirmat que no es poden permetre i ha fet una crida a la calma i a la serenitat. Colau comprèn la “indignació” davant d’una sentència amb unes penes “molt dures” i ha assenyalat que s’ha de poder expressar al carrer. “No és un problema que la gent es manifesti”, ha deixat clar.

Colau ha diferenciat la “majoria que es va manifestar de forma pacífica” aquest dimarts al voltant de la delegació del govern espanyol –40.000 persones segons la Guàrdia Urbana– de la “minoria, uns pocs centenars que van provocar aldarulls i incendis que podrien haver estat molt greus, que posen en perill els veïns i les façanes d’alguns edificis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia