Política

La paradoxa de l’hospital

L’activitat cau en picat als centres d’atenció primària i hospitalària, malgrat que les xifres oficials apunten que només el 23% de la plantilla secunda l’aturada de país

Sortint de l’hospital de Mataró, la Maria estava feta una fúria. “Estic molt enfadada. Al meu marit, que és diabètic, li havien de fer un seguiment de com té el peu i no l’han visitat. Amb la salut no s’hi juga”, deia queixosa. Poc després, però, admetia que entenia els motius de la vaga convocada per ahir. Pot semblar un contrasentit, però no va ser el principal dels viscuts ahir al sector sanitari català. Tot i que les xifres oficials sobre la incidència de l’aturada són més baixes que a altres àmbits, la sensació als hospitals i centres d’atenció primària (CAP) del país va ser d’una clara davallada de l’activitat. Així doncs, a banda de metges i infermeres, molts pacients també van fer vaga ahir.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va xifrar en un 23,7% el nombre de professionals del sistema públic de salut que van secundar la vaga general. Segons les xifres que va oferir el Departament, ahir es van fer un 35% menys de visites mèdiques en l’atenció primària per comparació a divendres, mentre que el volum de receptes va decaure un 30%. Per territoris, les comarques centrals i les de Girona van ser les que van oferir un seguiment més massiu. “Ha estat una magnífica resposta de país i una magnífica coordinació del sistema sanitari”, va indicar Vergés.

Els serveis mínims van garantir el funcionament absolutament normal dels serveis d’urgències, on les plantilles dels hospitals van funcionar al 100%. Els malalts ingressats a les unitats de cures intensives tampoc no van notar cap incidència, com a altres serveis no ajornables que estaven garantits i van operar amb normalitat, especialment les unitats coronàries, de neonatologia, radioteràpia, quimioteràpia i hemodiàlisi i les sales d’operacions d’urgències.

Tornant a Mataró, doncs, la incidència més clara es va notar en serveis com ara les extraccions per anàlisis de sang, que es van anul·lar excepte si es tractava de preoperatoris, i les consultes externes, que van tenir una davallada important d’activitat tant per la falta de metges com de pacients. “Molta gent ha trucat per veure si l’atendríem i molts altres, directament, ja no han vingut. L’ambient aquí, pel que fa a volum de visitants, ha estat com en un dia de festa. Molta tranquil·litat”, explicaven fonts de l’hospital.

Ho confirmaven el Jesús i l’Isi, que en sortir del servei de rehabilitació constataven que la meitat dels habituals no havien fet acte de presència. El mateix va passar a molts CAP, on els serveis mínims eren del 25% del personal i l’activitat també va ser clarament menor que en un dia habitual. El seguiment en la sanitat privada i concertada va ser menor que en la pública.

La vaga també va afectar la recerca. Molts centres d’investigació van ajornar o suspendre els seminaris i conferències que solen fer en divendres. A més, es va registrar un seguiment important entre el personal administratiu i no tant en l’investigador, on hi ha un perfil més internacional i s’havien establert serveis mínims per no desatendre investigacions en curs que es podrien perdre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona