Política

Cinc dies: més de 300 ferits, 100 detinguts i 10 a la presó

L’extrema actuació dels cossos policials, espanyol i català, ha provocat força afectats per cops de porra, trets de bales de goma i de ‘foam’

Activistes esquiven la presó amb mesures cautelars

La primera setmana de mobilitzacions contra la sentència dels presos polítics ha deixat imatges de molta violència en la majoria de ciutats catalanes, que es va anar encenent a mesura que els cossos policials encarregats de l’ordre públic, els Mossos i la policia espanyola, exhibien accions no reglamentàries i esfereïdores. Per la seva banda, petits grups d’activistes s’han anat mostrant cada cop més violents fins a arribar a enfrontar-se amb pedres, ferros i focs contra els agents en edificis policials i estatals.

El balanç provisional de la setmana deixa més de 300 ciutadans ferits, un centenar de detinguts i deu d’ells en presó provisional, acusats de desordres públics, atemptat a l’autoritat, danys i manifestació il·lícita, segons el TSJC. El ministre de l’Interior va informar ahir que també hi ha 207 agents ferits. Unes xifres que malauradament augmentaran.

Agents de la policia espanyola picant amb la porra menors detinguts o persones que havien caigut a terra, fent servir gasos lacrimògens de forma perillosa, han crispat els ànims de molts catalans. També el fet que hagin tornat a disparar pilotes de goma –alguns cops apuntant directament les persones, en lloc del terra– i prohibides a Catalunya des del 2014, i que dilluns van provocar que un altre jove, veí de Lleida, perdés la visió d’un ull en la protesta a l’aeroport, tal com va passar amb Roger Español, l’1-O. Dimecres, un jove va perdre agudesa visual d’un ull per un altre impacte, i ahir el SEM va informar que havia atès 77 persones a Catalunya, i tres d’elles van patir una contusió ocular a Barcelona, i de les quals encara no s’ha determinat l’afectació.

Per la seva banda, els antiavalots dels Mossos també han actuat amb duresa en concentracions, on hi havia força joves i en moments que no hi havia aldarulls. S’ha denunciat que disparaven pilotes de foam, (material de precisió que s’apunta al cos per aturar la persona, normalment a la cama), des dels cotxes policials en marxa, i en un cas han trencat les dents a un noi. Les actuacions han estat de tal envergadura que ahir el Síndic de Greuges va demanar als comandaments de Mossos i del Cuerpo Nacional de Policía que obrin investigacions d’ofici “davant d’actuacions impròpies de policies democràtiques”.

Desordres públics

Pel que fa als activistes detinguts, ahir els jutjats de guàrdia de Barcelona van ordenar presó provisional per a dos d’ells, fet que eleva fins a deu el nombre de persones tancades per desordres públics a Catalunya (sis a Barcelona, dues a Girona i una a Lleida), i un activista a Madrid. Per a deu detinguts més a Barcelona, van ordenar llibertat provisional amb mesures cautelars com ara presentar-se periòdicament al jutjat, retirada del passaport, prohibició de sortir del país o prohibició de participar en qualsevol manifestació durant la tramitació de la causa. A Girona, la magistrada de guàrdia va deixar en llibertat quatre detinguts amb l’obligació de presentar-se setmanalment als jutjats. A Lleida, sis activistes també van quedar en llibertat, amb l’obligació d’anar al jutjat i de no apropar-se a la delegació del govern espanyol ni a la seu d’Hisenda. Hi ha sis detinguts a Tarragona –com per exemple la noia detinguda per agents de la policia espanyola de paisà que es veu plorant en un vídeo– que estan a la comissaria dels Mossos, pendents de passar al jutjat.

LES XIFRES

10
activistes en presó
provisional. Sis a Barcelona, dos a Girona, un a Lleida i un a Madrid.
3
ferits oculars
es van registrar ahir a Barcelona. Segons el SEM, un quart té contusió facial.
65
ulleres protectores
van repartir Sanitaris per la República a ciutadans, a Barcelona, dijous.

Sanitaris per la República, el primer suport

Els qui han viscut de prop totes les mobilitzacions han estat Sanitaris per la República ( @SanitarisxRep ), un grup de professionals de la salut voluntaris en manifestacions amb risc fundat per Màrius Pallarès, infermer de l’Institut Guttmann. El 28 de setembre del 2018 va muntar el primer dispositiu i ara ja són uns 400 voluntaris i volen ser a tot el país. “És impressionant la solidaritat de la societat catalana”, sosté Pallarès, que explica que quan fan una crida per Twitter de falta de material ràpidament els truquen i troben solucions.

Aquesta setmana explica que estan impactats pel gran nombre d’atencions a Barcelona, sobretot de joves, per contusions i ferides de bales de goma i de foam. Són el primer punt de referència i atenció i activen el SEM si cal. Davant la virulència de les accions policials, dijous van repartir ulleres antiimpacte, aportades per un donant. Els periodistes també s’han equipat amb casc i ulleres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona