Política

Denúncies de pallisses en les detencions de Girona el 18-0

Unes 400 persones bloquegen els accessos a la Generalitat

Reclamen la “dissolució completa” de la Brimo

Insten l’alcaldessa a posar-se al costat dels veïns

Detencions “dubtoses” i “aleatòries”, a més de “pallisses” a comissaria. Els col·lectius La Forja, CDR Gironès-Pla de l’Estany i Arran van denunciar ahir al migdia en una roda de premsa, a la plaça U d’Octubre, la “desproporcionalitat” de les actuacions policials, tant dels Mossos com de la Policía Nacional, la setmana passada a Girona. “Les pilotes de goma han tornat a casa nostra tot i estar prohibides des del 2014 i hem comprovat com el foam disparat pels Mossos no és menys lesiu sinó que provoca ferides obertes que necessiten punts de sutura”, va assenyalar un dels portaveus del grup. En relació amb les detencions, van recordar el cas de la detenció d’un veí que apagava foc en una paperera o el d’una persona que sortia a treballar. “No han estat ben ateses a comissaria i les defenses han tingut dificultats”, van remarcar. Sobre les “pallisses” a comissaria, van especificar que són “converses entre passadissos” amb persones que tenen “blaus i morats”. En aquest sentit, van reclamar la “dissolució completa” de la Brimo dels Mossos d’Esquadra, a la qual van definir com “el braç executor de la repressió a casa nostra”; a més d’instar el president Torra a destituir el conseller Buch “perquè no controla els Mossos”. Van criticar també ERC i el PDeCAT, als quals assenyalen com a “còmplices de la repressió”.

El col·lectiu també va reclamar a l’Ajuntament de Girona suport als veïns. “L’alcaldessa està desapareguda; no l’hem trobada al costat dels agredits i demanem a l’Ajuntament què pensa fer respecte a aquesta qüestió”, va denunciar el portaveu.

Més mobilitzacions

“No s’ha de criminalitzar el jovent, que és el contrapoder popular al poder; hem de ser la punta de llança”, va ser un dels últims missatges que van transmetre en la segona setmana de mobilització “continuada” i en la qual esperen “buidar les aules”. Cap a la una del migdia, i des de la plaça U d’Octubre passant per Gran Via Jaume I, uns 400 joves es van dirigir a la seu de la Generalitat de Girona, on van bloquejar els accessos. L’acció, que es va desconvocar pocs minuts abans de les quatre de la tarda, volia denunciar l’actitud del govern català.

LA FRASE

No s’ha de criminalitzar el jovent, que és el contrapoder popular al poder; hem de ser la punta de llança
PORTAVEU DEL COL·LECTIU

Els centres de salut han atès més de 50 ferits

n. astorch

Els centres de salut de la regió sanitària han atès en l’última setmana, arran dels incidents que es van desencadenar després de la sentència del procés, una cinquantena i escaig de ferits de diferent gravetat, dos dels quals estan encara ingressats a l’hospital Josep Trueta. La major part de les persones ateses –principalment al Trueta i al centre Güell de Girona– presentaven contusions, fractures i distensions musculars. Però en dos casos –un home que va tenir una aturada cardíaca durant la Marxa per la Llibertat i una veïna de Girona ferida per l’impacte d’una bengala– van ser greus i van requerir intervenció quirúrgica. L’home que va tenir l’aturada cardíaca va ser intervingut ahir. La consellera de Salut, Alba Vergés, que ahir va anar al Trueta per conèixer de prop l’estat d’aquestes dues persones, va explicar a la sortida que l’evolució d’aquests dos pacients és favorable. Ahir quedaven ingressats deu ferits en hospitals catalans. A banda dels dos casos del Trueta, n’hi havia quatre a l’hospital de Sant Pau, un a la Fundació Puigvert, un al Vall d’Hebron i dos al Sagrat Cor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona