Política

La Comissió Europea torna a renyar l’Estat pel seu esborrany pressupostari

Detecta en els comptes per al 2020 un “risc important” de desviament dels objectius de dèficit, despesa i deute

Insta a elaborar un nou pla actualitzat

La Comissió Europea va avisar ahir l’Estat espanyol que l’esborrany de pressupost per al 2020 que li ha enviat el govern en funcions posa en “risc important” el compliment dels objectius de reducció del dèficit, la despesa i el deute. És el quart any consecutiu que Madrid rep aquesta alerta.

Per Brussel·les, les estimacions del govern espanyol –un creixement nominal de la despesa primària del govern del 3,8%, contra el límit del 0,9% exigit per la Comissió– “apunten a un risc de desviació significativa de l’esforç fiscal recomanat” per al 2019 i el 2020. La ministra d’Economia, Nadia Calviño, qualifica l’avís de “previsible”, ja que el govern està en funcions i no hi ha comptes per a l’any vinent, i va assegurar que, quan hi hagi un nou executiu, lliurarà a la Comissió un projecte pressupostari amb iniciatives concretes.

El govern de Pedro Sánchez va enviar el 15 d’octubre el seu pla per al 2020, sobre una previsió de creixement de l’1,8 % i una reducció del dèficit públic de fins a l’1,7% del producte interior brut (PIB). La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va justificar ahir els incompliments detectats per Brussel·les pel fet que l’esborrany no inclou noves mesures, sinó que es tracta d’una simple projecció de com evolucionaran els indicadors amb els comptes actuals.

Despesa quadruplicada

En haver baixat el seu dèficit al 3% del PIB, Brussel·les ha tancat enguany l’expedient obert a l’Estat espanyol el 2009 per dèficit excessiu. L’Estat ha entrat en un control més suau dels comptes per impedir, precisament, recaure en desequilibris greus. Així, la limitació de l’augment de la despesa primària per al 2020 era per a l’Estat del 0,9%, però l’executiu de Sánchez l’ha quadruplicat fins al 3,8%. Quant al deute, l’objectiu final se situa per sota del 60% del PIB i, per aconseguir-ho, Brussel·les imposa objectius específics, tot i que l’Estat espanyol és ara en un període transitori que li permet una major flexibilitat.

Amb tot, la Comissió detecta que l’Estat tampoc complirà amb la reducció del deute previst, en estimar que acabarà el 2020 amb el 94,6% del PIB, i el 95,9% enguany.

Brussel·les admet que l’esborrany espanyol no inclou mesures per la falta d’un govern amb plenes funcions. Per això insta el futur executiu a enviar un pla actualitzat quan s’elabori un projecte pressupostari per al 2020.

LA FRASE

La carta és la que esperàvem rebre tenint en compte la situació especial del país
Nadia Calviño
MINISTRA D’ECONOMIA EN FUNCIONS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona