Política

Un mes després del 23-S es denuncia l’arbitrarietat

Els advocats defensors presentaran recursos, en breu, després que s’hagi aixecat parcialment el secret de sumari

Els familiars denuncien que la policia podria haver drogat el fill abans que declarés

Aquesta matinada fa just un mes que la Guàrdia Civil va detenir nou persones vinculades als CDR (set continuen a la presó, a Soto del Real, i dues més estan en llibertat amb càrrecs) rebentant portes i encanonant detinguts i familiars. El magistrat del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiencia Nacional, Manuel García Castellón, va decretar presó provisional. Amb un secret de sumari que s’ha aixecat parcialment (els advocats encara no havien rebut ahir a la tarda la còpia de la investigació policial que els permeti iniciar els seus escrits de defensa), les informacions, fins ara, s’han anat filtrant (des de fonts policials o fiscalia) a determinats mitjans de comunicació. Xavi Pellicer, coordinador dels advocats del 23-S, no els dona cap credibilitat. Els familiars han pogut tenir les primeres entrevistes amb els detinguts a Soto del Real. Ferran Jolis, pare del detingut Ferran Jolis, denunciava dilluns a TV3 que el fill li havia dit que, baixant cap a Madrid, “quan estava encaputxat, em van posar alguna cosa a l’aigua”. La seva companya, Mireia Bosa Sala, es va estranyar quan va rebre una trucada a dos quarts de set del matí del 24 de setembre. Li informava que just havia acabat de declarar (van començar a les onze de la nit) i que no ho digués a ningú, que l’havia trucada i que havia optat per l’advocada d’ofici que li havien recomanat (“ells ja saben el que es fan”) (va renunciar al d’Alerta Solidària, com li havia recomanat el pare, perquè el van coaccionar) i “que estava col·laborant, fent el que ells volen”.

Diumenge passat es va fer una festa a Sabadell en suport als acusats per recaptar fons per als familiars dels detinguts. Els organitzadors celebraven l’èxit d’una acció que es va allargar tot el dia, sense incidents, amb molt entusiasme de les colles de Sabadell i dels artistes que hi van intervenir (“tot van ser facilitats”, comenten). Ahir al vespre encara no s’havia fet recompte, ja que hi havia moltes fonts d’ingressos diferents (dinar, la barra, merchandising, discos i llibres a disposició de venda en parades). Tots els ingressos, per ara, s’envien a un compte vinculat a una associació de la Catalunya del Nord, fins que es creï una entitat que tingui un compte corrent i que no hi hagi problemes fiscals.

Tres delictes

El jutge sosté que hi ha suficients indicis criminals contra els set detinguts. Assegura que formen part d’un grup fins ara desconegut i anomenat Equip de Resposta Tàctica (ERT) i comparteix amb el fiscal que els investigarà per tres delictes: pertinença a organització terrorista, tinença d’explosius amb fins terroristes i conspiració per a la comissió d’estralls. Xavi Duch i Jordi Ros continuen en aïllament, mentre que Txevi Buïgas, Eduard Garzón, Ferran Jolis, Alexis Codina i Germinal Tomàs continuen tancats a la presó. Per acabar, David Budria i Clara Borrero van quedar lliures amb càrrecs, tot i que tenen les mateixes acusacions. La parella admetia la seva sorpresa en una entrevista al FAQS, de TV3, fa unes setmanes.

David Aranda, l’advocat de Duch (“està més fort que les últimes setmanes i amb la perspectiva d’assumir una detenció política, que no té res a veure amb fets materials”) estimava dilluns a la nit, al Més 3/24, que hi podrien haver detencions en fred “durant els propers sis mesos”. Qualificava de “vorejar la prevaricació judicial” algunes de les interpretacions de l’Audiencia Nacional en les detencions pels disturbis la setmana passada.

Concentració, avui, a Sabadell

No estan sols. Avui a les dotze del migdia està prevista una roda de premsa al davant de l’ajuntament de Sabadell a càrrec dels familiars i entorn dels detinguts d’ara fa just un mes. També s’ha organitzat una concentració al vespre. Al Racó del Campanar (a tocar de l’ajuntament) sota el lema “Un mes sense vosaltres, us volem a casa”. Serà a partir de dos quarts de vuit del vespre i acompanyaran els familiars altres represaliats com ara Tamara Carrasco (també obligada a no sortir del seu poble durant prop d’un any) i el raper Alex Nicolaev Elgio. També es preveu rebre missatges del raper Valtonyc i d’Adri Carrasco (l’altre CDR que es va escapar en l’operació en que va ser detinguda Tamara), que comparteixen exili a Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia