Política

Som Defensores denuncia maltractaments a la comissaria de la Verneda

El col·lectiu relata detencions arbitràries i presons per causa general, sense proves particulars

La Generalitat ha demanat presó per als joves detinguts

Som Defensores, una xarxa d’entitats de la societat civil en defensa dels drets humans, va denunciar ahir maltractaments a la comissaria de la Verneda de Barcelona contra alguns dels joves detinguts la setmana passada durant les manifestacions en contra de la sentència del procés.

Som Defensores (en què hi ha entitats com ara Novact, Irídia, Iacta i Stop Bales de Goma) està assessorant 122 persones víctimes de la violència policial, el 60% a mans dels Mossos i el 40%, de la policia espanyola (Cuerpo Nacional de Policía, CNP). D’aquestes persones, quinze van rebre cops de porra al cap (set per part dels Mossos, quatre per part del CNP i en quatre més se n’està investigant l’autoria), una pràctica que està “totalment prohibida” (perquè no es poden donar cops de dalt a baix). A més a més, vint dels joves que assessoren van rebre trets de bales de foam, dues de les quals al cap, en els fets dels Jardinets de Gràcia. Vuit persones més van resultar ferides en rebre trets de bales de goma (4 de les quals han perdut un ull). “Alguns dels joves van ser atacats per la policia divendres, dia 18, sense que estiguessin participant en cap disturbi. Anaven tranquil·lament pel carrer i van ser agredits”, asseguren, i recorden que aquell divendres “agents que anaven dintre de les furgonetes van disparar contra la gent en un moment en què no hi havia disturbis, cosa totalment denunciable”, van explicar ahir.

Som Defensores denuncia l’impacte de pilotes de goma, prohibides a Catalunya, i també que “els antidisturbis, el divendres 18, a la plaça Urquinaona, van colpejar molta gent i no per dispersar sinó per castigar, per humiliar, una situació irregular que l’ONU denuncia”.

La xarxa va assegurar que “encara estan valorant l’impacte psicosocial de les càrregues de la policia” i van recordar que, per exemple, “la primera càrrega, la que van fer al passeig de Gràcia amb Mallorca el dimarts 15, que va generar una situació de caos i va propiciar la ira de molts manifestants, la van fer la policia quan la gent estava concentrada pacíficament, quan ningú estava fent res”. En aquest sentit, Andrés Garcia Berrio, d’Irídia, va assegurar que és una “anomalia democràtica” que hagi de ser la mateixa societat civil la que hagi de recollir proves de la violència policial, i va fer una crida a la ciutadania perquè els continuïn enviant vídeos. Som Defensores va denunciar una clara criminalització dels drets de manifestació i de protesta, va dir que s’han fet detencions irregulars, de gent que no estava participant en cap disturbi, i que s’han decretat presons –demanades per la fiscalia i l’advocat de la Generalitat– sobre la base d’acusacions genèriques i no particulars, en el que sembla que és “una causa general”. Stop Bales de Goma creu que les bales de foam que disparen els Mossos “són igual de perilloses” que les de goma i va demanar que s’estudiï de prohibir-les.

Trenta-una persones són a la presó i un menor està internat

Un total de 31 persones, de les detingudes des de la setmana passada, són a la presó de manera preventiva i un menor està internat en règim semiobert. La resta de joves que van ser detinguts (d’un total de 133 i 15 menors) estan en llibertat provisional (102 adults i 14 menors). Segons fonts judicials, que ahir van actualitzar les dades sobre les detencions i empresonaments, la majoria de detinguts, 68, van ser agafats a Barcelona; 30, a Lleida; 17, a Girona, i 13, a Tarragona. Entre els detinguts que han ingressat a la presó també hi ha els dos nazis que van apallissar un jove a Sarrià i un altre feixista, detingut ahir mateix, és possible que també hi acabi ingressat. En canvi, qui ahir el jutge va deixar en llibertat amb càrrecs va ser el jove d’Igualada detingut, presumptament, per haver llançat una bengala a l’helicòpter dels Mossos la setmana passada. Com la majoria està acusat de desordres i atemptat a l’autoritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona