Política

Onze anys després, el Suprem anul·la la seva sentència contra Atutxa

Recull el dictamen, vinculant i del 2017, del Tribunal Europeu de Drets Humans

Considera que el judici al president del Parlament basc no va ser just

El Tribunal Suprem ha anul·lat la seva sentència per la qual condemnava l’expresident del Parlament Basc Juan María Atutxa per desobediència a aquest tribunal en negar-se, el 2003, a dissoldre el grup parlamentari de l’esquerra abertzale Sozialista Abertzaleak (SA). L’alt tribunal espanyol aplica així, finalment i tal com està obligat, el dictamen del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que va considerar que els condemnats no havien tingut dret a un judici just.

El 2008, el Suprem va sentenciar Atutxa a un any i sis mesos d’inhabilitació i a 18.000 euros de multa. Els membres de la mesa del Parlament Kontxi Bilbao i Gorka Knörr també van ser condemnats a un any d’inhabilitació i 12.000 euros. Els tres polítics bascos van recórrer contra la sentència al Tribunal Constitucional, que els va negar l’empara.

Finalment, es van encaminar a presentar el cas al tribunal europeu, que el 2017 va dictaminar que la justícia espanyola no els havia ofert un judici just. El dictamen afirma que no s’havien pogut defensar i que s’havia vulnerat l’article 6.1 de la Convenció de Drets Humans: “Les qüestions que havien de ser examinades pel Tribunal Suprem necessitaven de l’apreciació directa del testimoni dels demandants”, va dir el TEDH.

En la mateixa línia, i acollint-se a la vulneració del dret a un judici just, el tribunal d’Estrasburg també va dictaminar l’any passat sobre la sentència contra Arnaldo Otegi, Rafa Díez i tres dirigents més de l’esquerra abertzale. En aquest cas, van estar fins a sis anys i mig a la presó cadascun i van complir íntegrament les condemnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia