Política

Escridassada i flames contra el rei

Unes deu mil persones es concentren sorollosament al voltant del Palau de Congressos de Catalunya per protestar contra la presència reial

Els manifestants bloquegen l’accés d’alguns convidats a l’acte i cremen imatges de Felip VI

Alguns col·lectius van retreure a l’ANC i Pícnic que marxessin aviat

Que el rei d’Espanya no és benvingut a Catalunya fa molt temps que se sap, especialment des del 3-O del 2017, perquè la seva popularitat està per terra a totes les enquestes i perquè hi ha mobilitzacions per fer-li-ho notar cada vegada que ve. Per si de cas no ho recordava, però, unes deu mil persones que van ocupar la Diagonal de Barcelona i es van repartir pel perímetre del Palau de Congressos de Catalunya, on va venir amb tota la família a lliurar els premis de la Fundació Princesa de Girona, li ho van tornar a fer saber ahir a la tarda i vespre amb una sorollosa concentració –com van fer milers més en altres protestes arreu del país–, coincidint, en plena campanya electoral per al 10-N, amb la seva primera visita després de la sentència contra els líders del procés. La mobilització, convocada per diverses organitzacions independentistes, va començar amb moments de tensió quan convidats a l’acte van voler accedir al recinte pel mig de la multitud, i va acabar amb diverses fogueres a base de retrats de Felip VI i alguns llençaments d’objectes als Mossos que impedien el pas dels manifestants, que van emetre diversos avisos si bé al final no van arribar a carregar.

Tots els voltants de l’hotel Juan Carlos I, on estava allotjat Felip VI, estaven blindats ja des de la vigília –quan unes dues mil persones ja havien tallat la Diagonal coincidint amb l’arribada a Barcelona de la família reial–, per centenars de policies per terra i aire, policies que ahir des de primera hora de la tarda van tornar a tallar l’avinguda i hi van fer un cordó, encapçalat al mig per la Brimo, per evitar que els manifestants s’atansessin al Palau de Congressos. Per si de cas, per cert, tenien a punt una de les noves tanques d’un metre d’alçada que han incorporat al seu material habitual, si bé al final no els va caldre estrenar-la.

Els convocats es van començar a concentrar a partir de quarts de quatre una mica més amunt de la Facultat d’Empresarials de la UB, amb nombrosos xiulets, cassoles i estris per picar-les, a més d’estelades, banderes republicanes i pancartes amb símbols contra la corona i lemes com “Guillotina per als sàtrapes” o “Els Països Catalans no tenim rei”, aquesta duta per una delegació dels joves acampats a la plaça Universitat. Durant tota la tarda, a més, es van repetir crits com “Fora el borbó”, “Fora les forces d’ocupació” o “Catalunya antifeixista”. Entre la gent, convocada per l’ANC, els CDR –que abans ja havien muntat dues marxes des de Sants i les Corts que van confluir a la Diagonal–, Pícnic per la República o Poble Lliure, hi havia també una nodrida comitiva d’ERC, encapçalada pel portaveu a Barcelona Ernest Maragall, diversos diputats i candidats al Congrés com Joan Josep Nuet o María Dantas –al matí, el líder Gabriel Rufián ja li havia etzibat al rei que si volia venir a Catalunya a fer campanya es presentés a les eleccions–, i també de JxCat, amb la també candidata Míriam Nogueras, les diputades Aurora Madaula i Gemma Geis o el candidat al Senat, Roger Español.

Els convidats a l’acte havien de ser a lloc com a molt a les cinc, una hora i mitja abans de l’inici per qüestions de seguretat, i això va fer que molts es trobessin ja una multitud als accessos que els va barrar el pas, entre escridassades constants i fins i tot empentes i moments de tensió, també amb alguns policies. Entre els bloquejats, l’expresident de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, o el regidor del PP a Barcelona Josep Bou, que va rebre insults i alguna escopinada en encarar-se als manifestants, que el van acusar de provocador. “No he pogut passar a un acte al qual estava convidat, això es diu qualsevol cosa menys acció democràtica... Trenta anys d’adoctrinament i ara patim tot això”, va denunciar després. Precisament, un centenar de persones, entre elles representants del PP, Cs, Vox i SCC, es van concentrar al vespre a la plaça del Rei de Barcelona per mostrar el seu suport i “homenatjar” la monarquia espanyola.

En tot cas, la gentada acumulada va obligar els Mossos a recomanar als convidats que no entressin per la Diagonal, i molts ho van fer per les instal·lacions del Reial Club de Polo i per accessos posteriors situats a l’avinguda Xile, punts per on els concentrats es van començar a repartir també en adonar-se’n, per mirar d’obstaculitzar-los igualment el pas.

Ja amb gairebé tothom a dins, o no, els xiulets i el soroll es van fer especialment eixordadors a l’exterior a les sis de la tarda, hora a partir de la qual es preveia que la família reial fes acte de presència al Palau de Congressos, i no van cessar fins al cap de més de dues hores, durant les quals més gent també es va moure cap a l’avinguda Xile amb Manuel Azaña, on una altra barrera de Mossos barrava el pas a la part posterior del recinte per permetre també després la sortida dels convidats, molts en autobusos. A les set, això sí, l’ANC i Pícnic van convocar, a mode de cloenda de la seva presència, una crema de retrats del rei al bell mig de la Diagonal –molts manifestants hi havien acudit amb fotocòpies amb la foto de Felip VI cap per avall–, i van encendre diverses fogueres, en què alguns congregats també van dipositar alguna bandera espanyola actual i alguna de franquista. Poc després, el cant d’Els segadors va donar lloc a la marxa d’un primer grup de manifestants, fet que a les xarxes va ser durament criticat per les organitzacions que volien mantenir la mobilització, com Arran i Anonymous Catalunya. “Vergonyós, no hauríeu de desconvocar fins que el rei marxi de Catalunya”, va etzibar, en una breu crítica des de Telegram que l’ANC ja responia al mateix canal: “Tothom és lliure de seguir la mobilització on cregui que és més útil, i és per això que calen convocatòries de tot tipus”, apuntava. I seguia: “Avui la nostra acció acabava amb la crema simbòlica de fotos del rei. No hem enviat ningú a casa, hem informat de com cloíem la nostra acció de denúncia.”

Sigui com sigui, encara alguns milers de manifestants es van quedar, arribant a rebre alguns avisos de la Brimo per dir que carregaria si li seguien llençant objectes, per bé que al final no va caldre. Després d’una nova i sorollosa cassolada, i de més fogueres que van provocar nous avisos policials, a quarts de nou els manifestants es van començar a dissoldre per concentrar-se a la part posterior del recinte per mirar d’obstaculitzar la marxa dels convidats, i en especial de la família reial. En aquest sentit, Anonymous va informar que, davant les dificultats als accessos, el rei, que tenia previst sortir cap a Madrid després de l’acte, al final hauria decidit dormir una segona nit a Barcelona.

Si bé en aquesta acció no es van produir incidents destacats, a la Meridiana, que els CDR van tornar a tallar ahir, un motorista que va voler passar igualment va aixafar el peu d’un dels concentrats, que es van haver d’endur en ambulància. Segons alguns testimonis, apunten els presents, el motorista va caure i es va enfrontar als manifestants, però no va arribar a ser detingut pels cossos policials.

Concentració a Girona

Paral·lelament, mig miler de persones van participar ahir al vespre a la crema de fotografies de Felip VI convocada pel CDR Girona Salt i La Forja a la plaça 1 d’Octubre, informa Núria Astorch. Al voltant d’una imatge del rei feta amb cartrons, els organitzadors van reivindicar Girona “com una ciutat de resistència” al domini de la corona borbònica. “Si el rei té por de trepitjar aquesta ciutat és justament per la resistència que des de fa anys s’exerceix als carrers”, va manifestar una portaveu dels convocants. Després del parlament, i de cridar consignes en contra de la monarquia i a favor de la república, es va fer una foguera amb la imatge i els assistents s’hi van apropar per cremar les fotos que duien. “No tenim rei i tampoc tenim por!” i “Girona serà la tomba del feixisme”, es va proclamar. Acabat l’acte, a un extrem de la plaça va aparèixer una gran pintada en què es podia llegir: “Als Països Catalans no tenim por.”

Cal recordar que després de nou anys de lliurament dels premis FPdGI a les comarques de Girona, la Fundació Princesa de Girona s’ha vist obligada a traslladar, per primer cop, aquesta activitat fora de la demarcació. La negativa de l’Ajuntament gironí a cedir l’Auditori per al lliurament dels premis anuals ja va obligar l’any passat la fundació a traslladar la cerimònia a dues poblacions de fora de la ciutat. Concretament, es va fer entre Vilablareix (Gironès) i Caldes de Malavella (Selva).

Ahir al vespre es van produir nombroses convocatòries més arreu del país contra la visita reial, com ara a Lleida, Tarragona, Reus o Granollers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona