Política

Sánchez culpa el cansament de dir que guia la fiscalia

“‘Portaré Puigdemont’ és una expressió usada en debat electoral”

Pugna en els mitjans internacionals amb Bosch

El mateix Pedro Sánchez que dimecres al matí es vantava que gràcies al seu control de la fiscalia general de l’Estat –“de qui depèn? Doncs ja està”– portarà Carles Puigdemont a Madrid, no es reconeixia ahir en les seves paraules i en culpava el cansament. “El nomenament de la fiscalia depèn del govern, però és autònoma. La veritat és que no vaig ser precís en l’afirmació que vaig fer. Són moltes entrevistes, moltes hores davant dels micròfons i les pantalles...”, es justificava el president espanyol, tot i que viu la campanya més curta de la seva vida, ja que dura la meitat pel fet de ser una repetició electoral, i el de la relliscada era tot just el sisè dia de campanya. Sobre el seu compromís electoral de ser ell –i no l’euroordre en mans de la justícia belga– qui portarà Puigdemont a Madrid a ser jutjat, Sánchez no és ara tan rotund. “‘Portaré Puigdemont’ és de les expressions que s’utilitzen en debats electorals”, afirma.

El cansament com a motiu de violar la separació de poders emergia en una entrevista a Atresmedia. Tot i l’enuig dels fiscals, Sánchez no va fer una disculpa a iniciativa pròpia, sinó que va ser en reacció a la pregunta de resposta induïda de l’entrevistador. “Està enviant un missatge de disculpa dient que es va equivocar i que ho sent?” “Sí, cal ser humil”, responia.

Si bé Pablo Casado (PP) i Albert Rivera (Cs) l’acusen de danyar l’euroordre, Sánchez no creu que ajudi l’advocat Gonzalo Boye. “Ajudem a l’extradició. El que es compromet el poder executiu és a ajudar la fiscalia i el poder judicial que aquests líders independentistes tornin a Espanya i retin comptes davant la justícia”, sosté.

“No rectifico Zapatero”

Sobre el fet de revifar el Codi Penal de José María Aznar del 2003 per castigar amb presó els referèndums i que José Luis Rodríguez Zapatero derogava el 2005, Sánchez no creu que trepitgi el llegat socialista. “No és una rectificació a Zapatero. Cal ser conscients de l’amenaça que tenim”, va esgrimir.

L’endemà de relliscar, diaris europeus (entre ells el belga L’Echo, el britànic The Guardian i l’alemany Der Tagesspiel) publicaven un article de Sánchez –Catalunya, Espanya, Europa: millor units– en què sosté que “el separatisme a Catalunya és un desafiament a Europa”. En la lluita internacional pel relat, el conseller d’Afers Exteriors, Alfred Bosch, firmava ahir amb Raül Romeva l’article Pedro Sánchez, part del problema a Euroactiv i Público. “No ha pogut ni ha volgut fer res pel desbloqueig” (...) Si hagués après alguna cosa del procés entre el Regne Unit i Escòcia, hauria entès que l’única sortida possible a Catalunya passa per les urnes”, avisen Bosch i Romeva.

LES FRASES

No vaig ser precís en l’afirmació. Són moltes entrevistes, moltes hores davant dels micròfons...
Pedro Sánchez
president espanyol en funcions
Ni pot ni vol fer res pel desbloqueig. Si aprèn del Regne Unit i Escòcia veurà les urnes com a solució
Alfred Bosch i R. Romeva
Consellers d’afers exteriors


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia