Política

La CUP emplaça JxCat, ERC i comuns a rebutjar el preacord del PSOE i Podem

Els anticapitalistes veuen “vergonyant” que En Comú Podem subscrigui “el lèxic i enfocament” del pacte entre Sánchez i Iglesias on es parla de “problema de convivència”

La CUP ha emplaçat aquest dijous a JxCat, ERC i comuns, a més de la resta de forces sobiranistes de l’Estat, a formular una “resposta conjunta” per rebutjar el preacord del PSOE i Podem perquè “no parla d’autodeterminació, d’amnistia ni de drets”. En una roda de premsa, els diputats electes al Congrés, Mireia Vehí i Albert Botran, han explicat que no entenen com aquests partits es poden estar plantejant facilitar la investidura amb aquestes condicions i a contribuir a “una estabilitat i governabilitat d’un executiu que és falsa”. Els cupaires veuen “vergonyant” que En Comú Podem i el seu cap de llista, Jaume Asens, subscriguin el “lèxic i enfocament” del pacte entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, on es parla de “problema de convivència”.

Botran ha lamentat que l’única referència que es fa al praecord està en el concepte de “plurinacionalitat” i en un “redactat penós”. Per tot plegat, creu que “fa vergonya que els diputats i la formació dels comuns el subscriguin”. A més, ha qüestionat que el partit d’Asens “pensi que la violència policial de l’1-O o les nou persones sentenciades pel Suprem siguin perquè hi ha un problema de convivència”.

En aquest sentit, Vehí creu que els comuns, i Podem, contribueixen amb aquest relat que “no hi ha més alternativa que un govern amb Sánchez” amb un preacord que “no resol cap dels reptes polítics que hi ha sobre la taula: ni l’independentisme, ni la repressió política ni els drets socials”. “Com pot ser que estiguin apostant pel mal menor?”, s’ha preguntat Vehí davant l’ascens de l’extrema dreta.

Al marge de la qüestió de Catalunya, els cupaires també han criticat que no es fa cap referència a la llei Mordassa ni a la reforma laboral, o la llei d’estrangeria, i que en canvi es parla de “control pressupostari i de despesa i dèficit”.

Per tot plegat, ha dit que la CUP no només no avalarà la investidura, sinó que “posarà tot el que té al seu abast per a contribuir que aquesta falsa estabilitat d’un règim que continua reprimint i empresonant no sigui viable”. A partir d’aquest dijous es posaran en contacte amb forces com Bildu, el PNB o Compromís per a plantejar-los-ho, com també amb les forces sobiranistes i independentistes catalanes.

Els anticapitalistes han celebrat “l’ascens de les forces independentistes i sobiranistes” i s’han mostrat preocupats per la pujada de Vox. Pel que fa als seus resultats, han dit estar “orgullosíssims” d’haver obtingut dos diputats als comicis on s’han presentat per primera vegada. La CUP va obtenir 244.754 vots a Catalunya. A Barcelona 177.428 vots es van traduir en dos diputats. A Girona, els anticapitalistes van obtenir 31.483 vots (8,90%); a Tarragona, 21.858 (5,70%); i a Lleida, 13.985 (6,8%). En cap d’aquestes tres demarcacions van aconseguir diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona