Política

Torra avisa d’un no a Sánchez si ignora l’independentisme

El president veu “molt a prop” la solució del conflicte si Podem forma part del govern espanyol

Rodríguez Zapatero reivindica un diàleg “obert i sincer” amb Catalunya en què cada part plantegi “totes les alternatives”

El president de la Generalitat, Quim Torra, avisa Pedro Sánchez que si no atén les demandes de l’independentisme, entre les quals llista l’amnistia i un referèndum d’autodeterminació, es trobarà amb un no a la investidura. En una entrevista a la cadena de televisió Al Jazeera, Torra va tornar a demanar diàleg entre els dos governs amb la figura d’un mediador internacional, és a dir, tornar a agafar el fil de la declaració de Pedralbes, sense condicions prèvies, en què es pugui parlar de tot. D’altra banda, Torra assegura que si Podem forma part del pròxim govern espanyol, “estarem molt a prop de la solució”, ja que els comuns defensen que els presos haurien de ser lliures, així com un referèndum i l’amnistia.

En una piulada, Torra va recordar que ahir feia just un any i mig que va prometre el càrrec de president de Catalunya, “amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament”. “Agraeixo la confiança rebuda i refermo el meu compromís per treballar, sense treva, per culminar el procés d’independència”, va insistir.

També ERC advertia Sánchez el cap de setmana que ara mateix tant Junts per Catalunya com el seu partit i la CUP “estan alineats en el no”. El regidor republicà a Barcelona Ernest Maragall va apostar perquè el dia de la investidura hi hagi “un vot conjunt, compartit i coincident” de les forces independentistes catalanes al Congrés. En una entrevista al FAQS, Maragall va defensar un vot unitari estratègic i va alertar que, si no s’acaba aconseguint, els partits “en seran els responsables”. En relació amb el preacord entre el PSOE i Unides Podem, Maragall es va mostrar “sorprès” que la formació de Pablo Iglesias “pacti amb algú que vol controlar l’educació i TV3” i va demanar als comuns que actuïn “en coherència” amb el seu discurs a Catalunya.

D’altra banda, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, va demanar als socialdemòcrates d’Eslovènia que parlin amb el PSOE i les joventuts socialistes d’Espanya per saber “quin és el problema amb el diàleg” i fer que deixin de “fer-se mal a ells mateixos, a les seves idees i als seus principis”. En el marc d’una intervenció al fòrum jove dels socialdemòcrates eslovens, Bosch els va instar a ajudar perquè el PSOE accepti dialogar. Confia que els escoltarà com a formació “políticament propera”.

Una de les veus que aposten per la negociació amb Catalunya és l’expresident socialista espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que va demanar un diàleg “obert i sincer” en què cada part plantegi “totes les alternatives”. En declaracions a la SER, l’exdirigent del PSOE va assegurar que “no hi ha alternativa” a l’aposta per un diàleg que “no cessi”. Rodríguez Zapatero hi va afegir que qui més intenti la negociació entre Catalunya i Espanya aproximarà la “recuperació de l’estabilitat i l’entesa”. “Pronostico que, tard o d’hora, el diàleg es posarà en marxa”, va vaticinar, ja que considera que la “intel·ligència de la democràcia espanyola” i la “generositat dels valors democràtics” faran que els partits espanyols allarguin la mà a l’independentisme per buscar “el millor acomodament i el millor marc de convivència”.

LA FRASE

Si ara Podem forma part del govern espanyol, penso que estem molt a prop de la solució
Quim Torra
President de la Generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia