Política

Torra rescata la taula de diàleg per a Catalunya

Convoca la tercera trobada de la iniciativa que va impulsar el PSC per forçar el govern espanyol a asseure’s

El president de la Generalitat, Quim Torra, recuperarà deu mesos després de la darrera trobada la taula de diàleg entre les formacions catalanes parlamentàries amb l’objectiu de forçar també l’executiu espanyol a asseure’s i buscar una solució política al conflicte entre Catalunya i Espanya. I, com va explicar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que feia les funcions de portaveu del govern, ja que Meritxell Budó estava malalta, se citarà les formacions a principis de desembre per afrontar amb més claredat la posició del govern en un “necessari diàleg bilateral amb Espanya”.

Un diàleg que ahir va tornar a reclamar per “enèsima” vegada, però que ara va acompanyat de la proposta de recuperar la taula de diàleg catalana que en els últims mesos tant ha reclamat el PSOE com a punt de partida per resoldre el que circumscriuen com un problema de convivència a Catalunya. De fet, aquesta taula, que es va constituir i reunir per primera vegada el 16 de novembre del 2018, va ser una proposta del PSC que havia de servir per poder portar propostes de negociació bilateral amb l’Estat i va tenir l’adhesió de JxCat, ERC i els comuns, les que havien permès el canvi de govern a l’Estat. Però ja va començar coixa, amb les absències de Cs, el PP i la CUP, que es van repetir en la segona i última trobada del 5 de febrer. I tampoc va haver-hi gaire consens, a banda d’acceptar que s’estava en una situació d’excepcionalitat política i que s’havia de resoldre el conflicte per mitjans polítics. En la segona reunió, en la qual no es van acostar gaire les posicions, però, ja va començar a sorgir la necessitat de tenir una figura neutral, que també va acabar amb discrepàncies sobre la denominació de mediadors, relator o notari, entre altres. Des d’aleshores, i amb la tensió creixent arran de les negociacions per a la investidura, van acabar fent desaparèixer el calendari de reunions. La convocatòria d’eleccions, la sentència de l’1-O i el canvi d’actitud del PSOE en relació amb Catalunya van acabar fent la resta.

Amb el nou panorama de les darreres eleccions i de nou amb les negociacions per a la investidura de Sánchez, es reactiva aquesta taula de diàleg com a preàmbul d’aquestes preteses negociacions bilaterals. Calvet va admetre que serà quan “es definiran les normes del joc des del punt de vista sectorial, així com solucions polítiques que per força han d’aflorar amb valentia”. I tenint com a punt de partida del govern la declaració de Pedralbes pactada el 21 de desembre, tot i que ahir la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, insistia que havia de ser la de la Llotja de Mar impulsada per partits sobiranistes d’arreu de l’Estat l’octubre passat.

La portaveu del PSC, Eva Granados, va lamentar haver-se assabentat pels mitjans de la convocatòria i va demanar “per què” ho fa ara i “quin és l’objectiu”, ja que “reprendre l’espai en una legislatura esgotada haurà d’estar molt justificat”. Per la seva banda, el diputat de la CUP Carles Riera va dir que es plantejarien assistir-hi si és per parlar de “la resolució democràtica del conflicte, i això vol dir autodeterminació, amnistia i drets civils i polítics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia