Política

El jutge de l’Audiència Nacional torna a dictar presó per als quatre CDR a qui es va anul·lar l’ordre d’empresonament

El magistrat García Castellón manté la decisió un cop repetida la vista de mesures cautelars a què el va obligar la Sala Penal de l’AN

El titular del jutjat d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha tornat a dictar presó provisional aquest dimecres per als quatre CDR acusats de terrorisme a qui la Sala Penal de l’Audiència Nacional (AN) va anul·lar l’ordre d’empresonament, segons fonts de la defensa.

El magistrat ha pres la decisió aquest dimecres després de repetir la vista de mesures cautelars d’Eduardo Garzón, Guillem Xavier Duch, Xavier Buigas i Alexis Codina, que estan empresonats al centre penitenciari de Soto del Real des de fa gairebé dos mesos.

La Sala Penal de l’AN va declarar nul·les les ordres de presó perquè va considerar que es va vulnerar el dret a defensa dels detinguts perquè no es va proporcionar informació essencial als advocats. Malgrat aquesta decisió, la Sala Penal no els va alliberar sinó que va convocar la vista d’aquest dimecres en la qual García Castellón ha mantingut la decisió que ja va prendre el 26 de setembre quan va enviar a la presó els set CDR detinguts en el marc de l’Operació Judes.

A la vista d’aquest dimecres les defenses han sol·licitat l’alliberament dels empresonats mentre que la fiscalia i l’acusació particular han demanat que es mantingui la presó provisional. Cap dels acusats ha declarat, ja que, segons han criticat les defenses, el magistrat ho ha rebutjat. Els lletrats consideren que és una “anomalia” perquè creuen que amb la nul·litat de l’ordre de presó s’hauria d’haver permès la declaració. Cap d’ells va declarar a l’anterior vista de mesures cautelars.

Fonts jurídiques han explicat que les defenses han argumentat que els fets no corresponen al tipus penal de terrorisme sinó al de desordres públics i que l’Audiència Nacional no és competent per jutjar-ho. A més, consideren que la tinença de substàncies amb les quals es podria fabricar explosius, segons l’atestat de la Guàrdia Civil, s’hauria de perseguir per la via administrativa i no penal.

El magistrat els investiga per delictes de pertinència a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls. El jutge va considerar a la interlocutòria que els va enviar a presó per primer cop que hi ha indicis que els set empresonats formen part d’ERT (Equips de Resposta Tàctica), “una organització amb una estructura jerarquitzada que pretén instaurar la república catalana per qualsevol via, incloses les violentes”.

D’altra banda, l’AN també ha desestimat els recursos que havien presentat les defenses dels dos membres dels CDR detinguts que van prestar declaració i també els manté la presó preventiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia