Política

parlament

procés sobiranista

La CUP confia en Puigdemont

Gabriel anuncia el vot favorable dels deu diputats cupaires en la qüestió de confiança al president

Els anticapitalistes veuen encallada dins de Junts pel Sí la fórmula per culminar el procés

Donaran suport a continuar la legislatura

La CUP confia que Carles Puigdemont culminarà el procés endegat el 27-S. El president superarà la qüestió de confiança a què se sotmetrà el dia 28. La diputada cupaire Anna Gabriel va avançar ahir a TV3 que els deu parlamentaris anticapitalistes votaran a favor de Puigdemont. “Les deu diputades de la CUP donaran la seva confiança perquè culmini la legislatura amb els objectius amb què es va iniciar”, van ser les paraules utilitzades per Gabriel. “És un sí a continuar la legislatura. Ara no hi ha motius per convocar unes eleccions”, va rematar.

Confirmat el sí dels cupaires, que arriba després de la reunió de divendres amb Puigdemont, el principal dubte és el com, la fórmula per resoldre la legislatura; però la resposta a aquest interrogant depassarà fàcilment el 28 de setembre. Gabriel va recordar que la CUP es manté ferma pel que fa a un referèndum unilateral d'independència (RUI), i en aquest sentit va parlar d'aprovar una llei de referèndum específica per dur a terme la votació vinculant, però va constatar que dins de Junts pel Sí aquesta fórmula encara no està consensuada. “De moment, el full de ruta de Junts pel Sí no ha substituït les eleccions que es preveien constituents per un referèndum”, va assegurar. La diputada burxava així en el fet que en aquesta ocasió la discrepància de Junts pel Sí no és amb la CUP, sinó que el pressing s'ha traslladat dins mateix de la coalició independentista.

De fet, Gabriel va alimentar l'escenari que el president no reveli la incògnita del desenllaç de la legislatura en la qüestió de confiança. En aquest sentit, va esmentar un posterior debat de política general i “altres espais de debat polític fora del Parlament”, en una probable al·lusió al procés constituent que es vol obrir després de l'Onze de Setembre, “que és on hem d'acabar de travar com culminar aquesta legislatura”.

Parcel·leta al pressupost

Pel que fa al pressupost, Gabriel va anunciar que aquesta mateixa setmana la CUP mantindrà la primera reunió amb Economia “amb una nova manera de treballar” per veure si s'arriba a una “entesa de mínims”. L'esquerra independentista alternativa plantejarà al departament liderat per Oriol Junqueras la “reversió de retallades i l'aturada de privatitzacions”. En tot cas, hi ha predisposició a treballar els comptes conjuntament. “Hi ha una part molt predominant del pressupost que serà del gust de Junts pel Sí, però hi ha d'haver una parcel·leta que respongui als mínims que demanem com a CUP, que són mínims de país. Si anem en aquesta direcció, tampoc hi haurà cap problema per aprovar-los”, va prometre.

ERC va rebre ahir amb satisfacció l'anunci que la CUP donarà suport a la qüestió de confiança, i va instar a fer que totes les parts “acordin ara” el full de ruta per als pròxims “onze o dotze mesos”, els que calcula que falten per acabar el procés de desconnexió, per “no haver de tenir debats cada quinze dies”, reclamava el diputat al Congrés Gabriel Rufián.

El portaveu a la cambra, Joan Tardà, que creu que l'acord ajudarà a fer que la Diada sigui “un èxit”, situava en un mateix paquet la superació de la moció, l'aprovació de les conclusions del debat de política general i el pressupost. “Quan tinguem això tindrem tota la munició per culminar la feina, ara hem de posar greix als coixinets”, il·lustrava Tardà, que lamentava la posició de l'Estat: “Ens aboquen a la unilateralitat.”

Els republicans van insistir que qualsevol modificació del full de ruta, per exemple per introduir el RUI, s'ha de “debatre i aprovar” al Parlament, tot i que Rufián ja avança que el referèndum li sembla “una gran idea” per la seva “capacitat fagocitadora de plantejaments calculadament ambigus”, en referència a la posició de les confluències.

En aquest sentit, descartava de moment l'ambició de formar un govern d'esquerres expressada ahir mateix per Ada Colau, ja que, si bé li sembla “legítim” que vulgui ocupar l'espai ideològic del PSC, assegura que ara mateix la prioritat és el “procés d'autodeterminació”, i que aquest s'ha de fer “des de la transversalitat; és a dir, que sense l'espai polític que representa l'antiga CDC no es farà”.

Pascal acusa ERC d'avivar un tercer tripartit

La coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC, l'antiga Convergència), Marta Pascal, va acusar ahir ERC d'utilitzar la Diada pensant en un futur tripartit d'esquerres. Els exconvergents estan molestos per la participació dels republicans en un acte conjunt amb Podem i la CUP a Sant Boi, divendres, per commemorar el 40è aniversari del primer Onze de Setembre després del franquisme. Pascal considera que se n'ha exclòs el PDC. En declaracions a El Punt Avui Televisió, Joan Tardà va replicar que per aprovar la Constitució caldran “amplis consensos” i “pactes d'estat”, com quan CDC va aprovar amb el tripartit el pacte per l'educació o polítiques d'estrangeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona