Política

política catalana

Renovació de CDC

Operació Partit Demòcrata

El Ministeri de l'Interior adverteix el PDC que ha d'eliminar dels seus estatuts la via unilateral cap a la independència

Rebutja el nom i les sigles del nou partit i insta els convergents a canviar-los en tres mesos

L'excusa són el nom i les sigles del nou partit, el Partit Demòcrata Català (PDC), sorgit de l'antiga Convergència. Però les cinc pàgines del dictamen que el Ministeri de l'Interior envia al partit que presideix Artur Mas, en què el commina a fer canvis en els estatuts per inscriure'l en el registre de partits, sobrepassen la mera qüestió formal. Ahir Mas va acusar el govern espanyol de voler “il·legalitzar” la nova formació nascuda al juliol: “Intenten per tots els mitjans que el PDC no es pugui inscriure per esborrar-nos del mapa.”

La major part de la notificació d'Interior fa referència al nom i a aspectes tècnics dels estatuts, però un fragment ha disparat les alertes. És el que fa referència al preàmbul dels estatuts del PDC, que diu que el partit “vol que Catalunya s'organitzi políticament com un estat independent, sense renunciar a la via unilateral per assolir aquest objectiu”. Interior “adverteix” que la “via unilateral” pot “incórrer en incompatibilitat” amb un article de la llei de partits polítics, el que recalca que s'han d'ajustar a la Constitució: “Els partits polítics s'ajustaran en la seva organització, funcionament i activitat als principis democràtics i a allò disposat en la Constitució i en les lleis.” La llei de partits polítics va ser aprovada el 2002, amb els vots favorables del PP, el PSOE, CiU i Coalición Canaria. Amb aquesta normativa, va tirar endavant la il·legalització de Batasuna, l'antic partit de l'esquerra independentista basca. Interior repeteix l'advertència legalista quan recorda al PDC que els seus “deures” han d'incloure-hi el “respecte” a les lleis, i “no només als estatuts”.

Apel·lant també a la llei de partits, la resolució d'Interior es posa en el funcionament dels “òrgans de representació i govern”. Sobre la no-acceptació del nom i les sigles dóna una extensió de detalls: entre altres motius, perquè ja existeix Demòcrates de Catalunya i s'hi podria confondre (també si passa a dir-se Partit Català Demòcrata) i perquè hi ha un partit amb les sigles PDCat (Pàtria i Dignitat, registrat en el seu moment per membres de Reagrupament).

La resolució parla de l'“existència d'algunes deficiències” en “l'expedient” per inscriure el nou partit, que és “necessari reparar” per “continuar amb la tramitació”, és a dir, perquè el PDC pugui ser reconegut com a partit. Mas ho va considerar “un escàndol de primera magnitud” i va veure-hi una “operació política” del ministeri que encapçala el polèmic Jorge Fernández Díaz. De fet, l'expresident de la Generalitat va afirmar que Interior sap que “el PDC és l'element clau” perquè Catalunya sigui independent i per això els “destorba”. Mas veu en aquesta resolució més motius perquè la ciutadania es manifesti aquest Onze de Setembre. La coordinadora general, Marta Pascal, va explicar que la setmana que ve es reuniran per definir com faran front als avisos d'Interior, una estratègia que podria implicar, en primer terme, registrar un nom que no topi amb les “excuses” del ministeri. Al mateix temps, va recordar que en el registre de partits hi ha 77 formacions amb la paraulademòcrata i 40 amb la paraula català.

Demòcrates reacciona

L'escissió independentista d'Unió, Demòcrates de Catalunya (DC), que ja s'havia queixat al juliol pel nom adoptat pel PDC, va reaccionar ahir aplaudint la notificació d'Interior que els dóna la raó. Amb això, el seu líder, Antoni Castellà, “dóna per tancada la polèmica” sobre el nom, ja que “el repte i el projecte amb JxSí és molt important”. Castellà va dir que no veu una operació política en el canvi de nom demanat per Interior, sinó més aviat una “negligència administrativa” comesa per PDC. “Expressem tota la solidaritat perquè la nova CDC pugui resoldre aquesta situació”, hi va afegir.

El ministeri va emetre un comunicat en què afirmava que només havia fet una “actuació de tràmit, no de resolució de l'expedient” perquè el PDC arreglés “els nombrosos defectes formals”. El comunicat esmenta el nom i les sigles i guarda el darrer paràgraf per recordar que “no sotmetre's a l'ordenament jurídic” podria ser “contrari” a la llei de partits.

LES FRASES

És un escàndol democràtic de primera magnitud i una demostració del que significa la democràcia a Espanya
No ens volen veure ni en pintura, no ens volen ni inscriure com a partit polític amb mil excuses
Artur Mas
president del pdc

“Rajoy és el senyor X”

montse oliva

El setge a què PDC assegura que la sotmeten les institucions de l'Estat i ministeris espanyols va quedar ahir reflectit en la petició que la formació va registrar al Congrés en què exigeix la compareixença de Mariano Rajoy perquè expliqui el rerefons de l'anomenada operació Catalunya, així com el paper de la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, perles seves “amenaces” d'aturar-los per la via penal. Sobre això, l'expresident Mas va denunciar que s'està arribant a “un clima irrespirable”. El portaveu Francesc Homs i la diputada Lourdes Ciuró van dipositar aquesta petició acusant el PP d'emprar el “model veneçolà” de setge i persecució per eliminar l'adversari polític. En aquest sentit, consideren que el president del govern espanyol en funcions no només coneix els moviments per combatre l'independentisme amb “falsedats”, sinó que les “ordena”, denunciava Homs. “Rajoy és el senyor X de l'operació Catalunya”, reblava Ciuró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona