Política

eleccions a Galícia i el País Basc

El CIS certifica la majoria de Feijóo i la revàlida del PNB

L'estudi preveu que l'entrada de Podem fraccioni més la política basca

En Marees disputa la segona plaça al PSdG

Alberto Núñez Feijóo i Iñigo Urkullu guanyaran les eleccions del 25-S als seus territoris respectius. Però mentre que el president de la Xunta mantindrà la majoria absoluta, el lehendakari s'enfronta a un Parlament de Vitòria encara més fraccionat. Aquest és el panorama que assenyala l'enquesta per al País Basc i Galícia que ahir va fer pública el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

La batalla basca preveu que Urkullu mantindrà la mateixa representació si fa no fa que el 2012. De fet, podria obtenir un diputat més, i pujar fins als 28 escons, mentre que les altres forces que ja tenien representació tindrien un retrocés a conseqüència de l'entrada de Podem. La formació morada podria obtenir entre 15 i 16 escons, i empatar amb Bildu, que, segons el CIS, passaria dels 21 actuals a 16. L'altre gran damnificat serà el PSOE. L'enquesta preveu que perdi la meitat dels representants, i que quedi amb vuit. Els mateixos que li atorga al PP, que passaria de deu a vuit.

Mentrestant, a Galícia els populars, amb una forquilla de 40 o 41 diputats, mantenen gairebé intacta la representació. Pel que fa al PSdG, que en altres sondejos es dóna per fet que serà víctima del sorpasso d'En Marees, el CIS li atorga alguna esperança de mantenir l'actual segona posició, amb 16 escons. És a dir, que, malgrat el desgast, els socialistes només perdrien dos parlamentaris. De fet, En Marees –que substitueix l'anterior coalició AGE– fluctua entre els 15 i els 17 escons. La pugna amb el PSdG és molt important i, de fet, segons aquest estudi estatal, els dos partits es disputen el lideratge de l'oposició. Les sigles històriques del BNG quedarien reduïdes a dos escons.

Homs reitera a Sánchez que intenti l'alternativa

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, es va reunir ahir amb el portaveu del PDC al Congrés, Francesc Homs, dins la tanda de contactes que manté amb les forces del Congrés després del fracàs de la investidura de Rajoy. El català va reiterar al secretari general la necessitat que busqui suports per liderar una alternativa al PP. Això sí, li va reiterar que una de les prioritats del seu partit és la celebració del referèndum. Homs va aprofitar la trobada, que va durar una hora, per traslladar-li la seva “alarma” per la “deriva antidemocràtica” engegada pel govern del PP tot avisant que no només afecta els independentistes, sinó tots els que “estan compromesos amb els valors democràtics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona