Política

TERESA PITARCH

CANDIDATA A PRESIDIR LA FEDERACIÓ DEL PDC A BARCELONA

“L'opinió del partit no s'ha tingut en compte a Barcelona”

“Al grup municipal hi ha provisionalitat, perquè l'exalcalde Trias va dir que marxava però no ho ha fet. I això genera incertesa”

“Barcelona està passant un dels seus pitjors moments, de decadència i tristor”

Què l'ha empès a presentar-se?
He fet el pas perquè sempre he estat militant de l'antiga Convergència, i ara Partit Demòcrata Català. I és precisament la base, els associats, qui, davant el relleu previst a la presidència de la federació, em demanen que per què no em presento. Després d'haver estat vuit anys secretària d'organització, conec molt la gent del partit, el grup municipal i el funcionament de l'Ajuntament, i per tant la gent que m'ho demana considera que
reuneixo tots els requisits per afrontar el repte.
Vostè sosté que el partit, com a estructura, ha de ser mes visible a Barcelona. El grup municipal acapara massa?
El partit no ha tingut mai un pes i protagonisme important a Barcelona. És fonamental, i més en aquests moments en què renaixem com a organització, donar-li el protagonisme que es mereix. Ara tenim un grup municipal que està patint una falta de lideratge important. Hi ha provisionalitat, perquè l'exalcalde Trias va dir que marxava però no ho ha fet. I això genera incertesa. I és des del partit que hem d'enfortir el grup municipal, però també tota la direcció i l'acció política del partit a la ciutat. Jo aposto per una separació clara. Qui en aquests moments sigui regidor té molta feina a fer oposició. Hi ha d'haver algú que lideri el partit de manera separada, però amb coordinació.
Per tant defensa que cal accelerar el relleu de Trias?
Sí. Els associats troben a faltar aquesta manca de lideratge. Troben a faltar un referent fort, i no podem esperar tres anys i que se'ns tirin les eleccions a sobre. És ara quan des de la federació hem de fomentar el talent, que aflori. Per això la nostra candidatura s'ha batejat com El Temps de les Cireres perquè és ara quan hem de plantar aquesta llavor, perquè floreixi quan toqui per donar un impuls fort al grup municipal, perquè pensem que es l'única manera de recuperar l'Ajuntament. I aquest impuls passa per renovar tot el grup municipal.
Defuig l'etiqueta de ser la candidata de Germà Gordó?
Sí, perquè la meva candidatura neix de les bases. Jo sóc amiga de Germà Gordó, ja ho vaig dir, però no sóc de cap família. No m'agrada parlar de famílies. Ja es veu en el meu cognom. Jo sóc Pitarch, no Homs, ni Gordó, ni Puigdemont o Pujol. Per tant, no defujo l'etiqueta perquè em sembla que l'etiqueta no comporta res dolent en si mateixa, al contrari, però el que defenso és que Barcelona l'hem de mirar des de la perspectiva, en aquest cas, de Teresa Pitarch.
Quan va dir allò de “jo no sóc germana de” volia dir que Mercè Homs és la candidata de l'aparell?
Quan jo dic això, insisteixo, em refereixo al fet que jo no vinc de cap família, i no tinc lligam amb cap estructura del partit ni amb cap direcció anterior.
Però vostè ha estat secretària d'organització a Barcelona durant vuit anys.
Sí, i penso que en aquests moments això és un actiu perquè em permet conèixer el partit, que és allò que cal canviar, i precisament per això puc dir, amb contundència, que l'opinió del partit a Barcelona no s'ha tingut en compte.
Vostè alça la bandera de la regeneració i planteja condicions per ser regidor com ara tenir un arrelament al territori. Això no pot encotillar la confecció de la futura llista?
Els requisits que volem estipular per ser regidor són que, més enllà del mèrit i la capacitat, hi ha d'haver aquest arrelament al territori o un coneixement del partit. Això podria suposar un handicap en municipis petits, però a Barcelona tenim el potencial suficient a tots els districtes, i respectant la singularitat de cadascun d'ells, per poder fer aquesta renovació.
Això vol dir que renuncien, per exemple, a incorporar independents?
El que fem és una proposta base, que haurà de desenvolupar després la federació. Però quan jo parlo d'arrelament al territori, ho faig en un sentit ampli, perquè també es pot tenir a traves d'entitats i col·lectius diversos, per exemple. El que jo defenso és que la persona que sigui regidor ha de conèixer el seu districte, i no podem continuar tenint-ne que no ho han fet mai. La nova política no ha d'anar per aquí.
La renovació que propugnen també ha de ser aplicable al proper candidat a l'alcaldia?
Abans de parlar de si ha de ser algú jove o amb experiència, hem de dir que ha de ser una persona que surti de les bases, que sigui reconeguda pels associats i reuneixi una sèrie de requisits. El més important és que sigui un nom de consens. I sigui la persona que sigui, des de la nostra candidatura li donarem suport.
La seva valoració del govern de Colau és contundent, i no precisament en termes complaents. Tant negatiu és el balanç?
Vam decidir triar el nom d'El Temps de les Cireres justament per això, perquè sembla que ens remunten al temps en què Montserrat Roig va escriure aquesta novel·la. Barcelona està passant un dels seus pitjors moments, de decadència i tristor. Està perdent lideratge, i per això hem d'actuar ràpidament.
Cal establir ponts amb la resta de l'oposició?
La política és diàleg. I consens. Jo he estat consellera durant vuit anys, i una de les coses que crec que em caracteritza és aquesta, la capacitat d'establir ponts amb tothom. Per arribar on? A l'objectiu compartit de millorar la ciutat. La política, avui dia, va mes enllà d'encasellar-se en una posició única de partit.
La pregunta venia perquè el procés sobiranista sembla un element pertorbador en la relació entre alguns partits. La política municipal se n'hauria d'abstreure?
No. Encara més, des d'on es pot donar impuls a aquest procés és des d'una ciutat com Barcelona, i si ella no puja al carro d'aquest debat, això morirà no lentament, sinó ràpidament. El sobiranisme és una de les bases de la meva candidatura.
Més endavant es planteja ser candidata a l'alcaldia?
Ara per ara no m'ho plantejo. D'aquí a tres anys poden canviar les coses, però crec que no serà així. No és el meu objectiu. Vull liderar el partit, per enfortir-lo i recuperar l'alcaldia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona