Política

Un 82% dels catalans diuen que els diputats han d'obeir la voluntat del poble

La majoria consideren que els ciutadans han de prendre les decisions més importants

Critiquen l'ús de la justícia per resoldre problemes polítics

“Els diputats han d'obeir en tot moment la voluntat del poble.” Un 82% dels catalans estan a favor d'aquesta afirmació, segons la darrera enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió. Quan faltaven cinc dies perquè Carles Puigdemont se sotmeti a la qüestió de confiança al Parlament, es feia públic un estudi d'opinió en què el gros dels enquestats avalen que sigui la ciutadania qui tingui un paper més rellevant que els mateixos representants polítics en la presa de decisions importants. Un 68,3% estan molt d'acord o d'acord que sigui així.

Les frases sobre el paper de la “voluntat del poble” amb què els enquestats han de declarar el seu acord o desacord són prou obertes per prestar-se a interpretacions, però l'aval ampli dels enquestats a prioritzar el criteri de la ciutadania “en tot moment” podria llegir-se com un reforçament a les apel·lacions amb què els partits independentistes prioritzen la voluntat de la població expressada a les urnes al davant de les cotilles que manté la legalitat vigent per complir-la.

Com a colofó d'una setmana que s'obria, dilluns, amb la declaració de Francesc Homs al Tribunal Suprem pel 9-N, l'estudi d'opinió també revela que la majoria dels catalans estan molt d'acord (30%) o d'acord (45,8%) amb el fet que “es fa un mal ús de la justícia quan aquesta s'utilitza per resoldre problemes polítics i de confrontació política”. El treball de camp es va fer entre el 2 i el 23 de juny, amb una mostra de 1.200 enquestats i un marge d'error del +/- 2,83%.

D'altra banda, una àmplia majoria també defensen que el govern de la Generalitat ha de tenir una política pròpia d'acció exterior. Tot i el contenciós obert al Tribunal Constitucional contra la denominació del departament de Raül Romeva, un 54,7% defensen que ha de fer les seves polítiques, un 30,7% consideren que no i un 14,7% no en tenen una opinió formada o no contesten. A més, un 63,8% consideren que Catalunya hauria de tenir veu davant les institucions europees quan es tracta de temes com ara els refugiats, la cultura, la política agrària o l'energia.

Els enquestats també van ser preguntats sobre les delegacions a l'exterior, una altra de les qüestions contra la qual carrega el PP tenint en compte el caràcter de representació política i el simbolisme que els dóna la Generalitat en ple procés sobiranista. En concret, un 62,5% creuen “pertinent” que el govern català desenvolupi una xarxa de delegacions a l'estranger per “incrementar les inversions, les exportacions i per tenir veu pròpia al món”. Només s'hi oposen, de fet, un 25,9%.

Els polítics, més enllà de la citada voluntat del poble que defensen els enquestats, no surten ben parats en l'estudi. Una aclaparadora majoria del 88,5% està molt d'acord (52,3%) o d'acord (36,2%) amb l'asseveració que “els representants polítics parlen molt i fan poc”. Potser per això la majoria (un 53,9%) prefereix ser representada per un ciutadà abans que per un polític professional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona