Política

El laborisme britànic reforça Corbyn per virar a l'esquerra

Aconsegueix un ampli suport de les bases i els sindicats

El 80% dels parlamentaris donen suport a Owen Smith

El laborisme britànic va ratificar ahir com a líder Jeremy Corbyn, que va aconseguir una clara victòria sobre el candidat que preferien el 80% dels parlamentaris, Owen Smith. Corbyn es va comprometre a reunificar la debilitada formació i lluitar per un “canvi real” al Regne Unit.

Amb un 61,8% dels vots, Corbyn aconsegueix apuntalar el seu lideratge obtenint fins i tot més suport del que va tenir ara fa un any, quan va ser escollit líder laborista per primer cop acostant-se al 60% dels suports. Corbyn ha rebut l'escalf de 313.200 persones, davant de les 193.000 (38,2%) que han donat suport a Smith.

La victòria de Corbyn en les eleccions internes, un any després del seu ascens al poder, va ser celebrada amb eufòria per milers de seguidors de l'ala més d'esquerres del partit a Liverpool, on aquesta setmana es lliura una autèntica batalla pel futur del laborisme britànic. D'una banda, els corbynistes, agrupats al voltant del moviment Momentum, que s'ha convertit en l'últim any en una mena de “partit dins del partit”. I de l'altra, la facció moderada i els blairistes, que tenen més pes al Parlament. “Som part de la mateixa família laborista”, declarava Corbyn. “Ara hem de treballar junts per un canvi democràtic real al país i fer front al govern tory, que és una continuació del de Cameron amb un gir dur a la dreta”, va expressar.

Crida a la unitat

Corbyn també va fer una crida als diputats perquè respectin els resultats. “El debat i el desacord formen part del procés democràtic. Però no toleraré ni abusos ni intimidacions. No és el meu estil i no ho permetré”, va insistir. Els resultats d'ahir reforcen Corbyn davant dels parlamentaris, que fa dos mesos van censurar el seu líder per 172 vots a favor i i 40 en contra. El grup parlamentari acusa Corbyn d'haver virat a l'esquerra radical i d'una ambivalència calculada en el referèndum de la Unió Europea. L'alcalde de Manchester, Andy Burnham, un dels pocs que va seguir en l'equip de Corbyn tot i les seves discrepàncies, va llançar ahir dures crítiques als parlamentaris laboristes i els va acusar de “menysprear el seu líder”. “Si les lluites continuen, podem entrar en fase terminal”, va afirmar.

El líder va assenyalar que el laborisme ha sortit “enfortit després d'un debat robust”, però les últimes enquestes revelen un enfonsament de fins a 14 punts per sota del Partit Conservador.

Un activista format a l'antiga

Jeremy Corbyn, de 67 anys, és conegut al Regne Unit perquè sempre ha anat per lliure. Amb independència de qui governi, Corbyn es manté fidel als seus ideals de fa més de 30 anys, quan va entrar a la Cambra dels Comuns. Ostenta el rècord d'haver trencat més de 500 vegades la disciplina de vot dels laboristes. Sense corbata, arriba a Westminster en bicicleta. Ha reconegut ser republicà –amb tot el què això comporta en un país com el Regne Unit– i és un dels rostres del pacifisme. És representant d'Amnistia Internacional i va encapçalar les manifestacions en contra de la guerra de l'Iraq.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri