Política

política

crisi interna

Sànchez convoca primàries per a octubre després del nou revés electoral

El líder del PSOE forçaria les primàries abans d'uns hipotètics tercers comicis

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns davant la permanent de l'Executiva Federal del seu partit la intenció de convocar el 39è Congrés Federal del PSOE i celebrar unes primàries el 23 d'octubre, abans d'unes possibles terceres eleccions.

Sánchez ha anunciat la decisió just després dels comicis d'aquest diumenge a Galícia i Euskadi, on els socialistes van rebre un dur revés a les urnes i es van veure superats per En Marea i Podem als dos territoris.

La convocatòria del Congrés dels socialistes s'emmarca en la seva estratègia per mantenir-se a la direcció del partit i té lloc a cinc dies del Comitè Federal del PSOE, on la direcció analitzarà els resultats electorals i on els barons podrien expressar les seves diferències respecte a l'estratègia i el lideratge del secretari general.

Sánchez comunicarà la decisió al Comitè Federal del pròxim dissabte, on els barons han de decidir si avalen o no la seva proposta de data, però on no li podran vetar la convocatòria ni imposar un canvi de data.

La maniobra de l'equip de Sánchez es basa en el fet que el Congrés ja estava convocat des de l'11 de gener, però posteriorment s'ha ajornat en diverses ocasions fins ara.

Per tant, el Congrés s'ha de celebrar, i al Comitè Federal de dissabte li queda aprovar o rebutjar la data. Ni tan sols en pot proposar una d'alternativa, perquè segons els estatuts la proposta parteix de l'Executiva del partit.

Sánchez ha fet cas omís a les veus dels barons crítics que la setmana passada advertien el secretari general del PSOE que una convocatòria de les primàries abans dels hipotètics tercers comicis seria irresponsable. Li ho van dir divendres el líder dels socialistes castellano-manxecs, Emiliano García-Page, i l'aragonés, Javier Lambán.

Unes veus que se sumen a les de la presidenta andalusa, Susanna Díaz, i que discrepen també de la voluntat del líder dels socialistes espanyols d'intentar formar un govern alternatiu al de Mariano Rajoy, perquè –segons va afirmar Díaz- “no es pot governar amb 85 escons”, i qualsevol alternativa necessitaria a més el suport de les forces independentistes, vetades per a Sánchez.

Les dates elegides per Sánchez donen molt poc marge de maniobra als crítics per bastir una alternativa al seu lideratge. El secretari general del PSOE vol celebrar les primàries el dia 23 d'octubre, de manera que qualsevol candidat disposaria només de quatre setmanes per fer la campanya i aconseguir els suports necessaris per batre'l.

Aquestes primàries servirien per designar el càrrec que ara ocupa Sánchez, i el Congrés Federal dels dies 2, 3 i 4 de desembre acabaria de configurar l'executiva del partit. El Congrés tindria lloc, doncs, a 15 dies dels hipotètics tercers comicis, que si s'aprova la reforma que ha presentat el PP al Congrés tindrien lloc el 18 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona