Política

colòmbia

acord de pau

Santos i les FARC firmen l'acord de pau a Colòmbia

El president i la guerrilla més antiga de l'Amèrica Llatina posen fi a 50 anys de guerra civil

Quinze caps d'estat i 2.500 convidats van participar en la històrica cerimònia que es va celebrar a Cartagena

La pau a Colòmbia va tenir la seva festa somiada a Cartagena de Indias, una ciutat turística a la costa del mar Carib que per unes hores va ser el centre de totes les mirades del món. Amb una simple signatura, síntesi de quatre anys de negociacions, el president Juan Manuel Santos i el màxim líder de les Forces Revolucionàries de Colòmbia (FARC), àlies Timochenko, van posar fi a 52 anys de guerra, amb un balanç de 267.000 morts i més de vuit milions de víctimes, si s'hi afegeixen els ferits, els desplaçats de les seves terres i els segrestats. Santos i Timochenko van voler donar a l'acte
tot el simbolisme possible, i per això van firmar amb un “balífraf”, com van anomenar una bala convertida en bolígraf que des d'ahir ha estat l'emblema d'una nova era per a Colòmbia. Quinze caps d'estat, més de trenta ministres d'Afers Estrangers i uns 2.500 convidats van participar en la cerimònia organitzada a l'esplanada de les banderes del centre de convencions. Perquè l'acord de pau amb les FARC entri en vigor, els colombians l'hauran de referendar amb el seu vot en una consulta que se celebrarà diumenge.

Les FARC van arribar a Cartagena després d'una setmana de deliberacions en la que va ser la seva última conferència interna com a grup armat. Allà es van obrir al món, van donar lliure accés a la premsa i es van mostrar sense armes ni uniformes. Els delegats reunits, uns 200 combatents arribats des de diversos fronts de guerra, van aprovar l'acord signat amb el govern colombià a l'Havana (Cuba) i van delinear el que serà el seu futur com a partit polític. La reconversió a la política exigirà abans un llarg procés d'entrega d'armes i desmobilització. Mentrestant, els seus caps hauran de revelar els seus crims de guerra davant les víctimes, pas necessari perquè s'apliqui el protocol de justícia reduïda acordat amb Santos. La tornada a la via civil serà el principal desafiament per a la pau.

Santos, per la seva banda, va dedicar els dies previs a la signatura a reunir-se amb familiars de les víctimes de la guerrilla. “Moltes vegades em vaig sentir desanimat i vaig pensar que això fracassaria, però cada vegada que escoltava una víctima m'omplia d'energia per tirar endavant i aquesta és una gran lliçó de perseverança. Ho hem aconseguit, és un èxit de tots; aquesta pau no és meva ni del meu govern, és de tots els colombians”, va dir Santos el dia abans de la cerimònia definitiva. “El suport de tots aquells que han patit en carn pròpia la guerra ha estat determinant. I ho serà més encara el referèndum, quan l'acord serà sotmès a una prova a tot o res”, va dir.

Els defensors del no a l'acord han concentrat la seva campanya en la suposada impunitat amb què el govern ha beneficiat els responsables de crims atroços. El govern ha plantejat que l'acord va ser el millor possible, en un intent per revertir la tendència del no, que puja en els sondejos. L'últim
va establir que el 55,3% dels ciutadans votarien sí, mentre que el 38,3% votarien no, amb només un 4,3% d'indecisos.

Al capdavant de la campanya pel no, hi ha l'expresident Álvaro Uribe, gran absent a Cartagena de Indias. En un gest inusual, va difondre una carta de deu pàgines escrites a mà en què va demanar als colombians que rebutgin l'acord. “La falta de sanció adequada, de presó, i l'elegibilitat política en crims atroços configuren una amnistia de fet, tot i l'engany de declarar que aquests delictes no gaudiran de benefici”, va escriure Uribe.

LES XIFRES

8
milions
de víctimes va causar el conflicte armat de la guerrilla a Colòmbia.
55,3
per cent
de colombians votaran sí a l'acord de pau en el referèndum de diumenge, segons els sondejos.
15
caps d'estat
van participar a Cartagena en l'acte de signatura de l'acord de pau entre el president i les FARC.
Les claus

Després de la festa, l'èxit de la pau depèn del vot dels colombians

F. Rivas

Quinze presidents i 2.500 convidats van viatjar fins a Cartagena de Indias per presenciar l'acte protocol·lari que va posar fi a mig segle de guerra contra les FARC a Colòmbia. Però la permanència en el temps d'aquest esperit festiu dependrà ara del resultat d'un referèndum vinculant que se celebrarà diumenge. El sí té fins ara el 55% d'intenció de vot, però el no ha escurçat distàncies.

Uribe, l'home a vèncer

Álvaro Uribe, president de Colòmbia del 2002 al 2010, va intentar sense èxit durant el seu govern negociar la pau amb les FARC. Malgrat això, avui és el principal líder polític de pes que s'oposa a l'acord. Uribe s'ha posat al capdavant de la campanya pel no i ha aconseguit imposar la idea que la pau no farà sinó donar immunitat a la guerrilla i obrir-li les portes del Congrés.

Santos, o tot o res

El president Juan Manuel Santos ho ha apostat tot a una carta i ara tot el seu capital polític depèn de l'èxit del referèndum. Les FARC ja van advertir que no tocaran ni una coma de l'acord firmat a l'Havana si guanya el no. Amb tot, el president ha decidit deixar el futur de Colòmbia en mans dels ciutadans. Ahir es va firmar la pau, però el 2 d'octubre s'haurà de fer realitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA

Tot d'atenció a Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona