Política

El president del TC limita la reforma de la carta magna al model territorial

És partidari de blindar-lo per evitar-hi canvis que només obeeixin a un joc partidista

Recomana “temps” i “consens” per esborrar errors del passat

El president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, també és partidari d'abordar una reforma de la Constitució, però amb un únic objectiu: aclarir i blindar quin ha de ser el model territorial.

Segons el president d'aquest organisme, durant la Transició, i a causa de la urgència dels esdeveniments, es va dissenyar un model “obert i inacabat”, la qual cosa ha comportat que la interpretació i els canvis estiguin supeditats “a l'atzar del joc partidista”. Així ho va assegurar durant la seva intervenció en la conferencia El paper del Tribunal Constitucional en l'Estat autonòmic, que va pronunciar ahir en la inauguració del programa d'activitats de la Fundació Mariano Ruiz-Funes a Múrcia. Uns canvis que, segons el dirigent, demanen consens polític, com ara el que hi va haver durant la Transició, i temps, el que va faltar en aquella època a causa dels esdeveniments polítics i socials del 1978. “Avui no existeix aquella urgència i, a més a més, ara la Constitució funciona correctament”, va afegir-hi. I és que Pérez de los Cobos considera que, pel que fa a la resta d'apartats, la carta magna ja funciona prou bé i que allà on cal incidir més és en la distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes per millorar-ne “l'eficiència i reduir la conflictivitat institucional”.

Amb aquests canvis, i sempre segons Pérez de los Cobos, “s'evitarien els errors del passat”, que, al seu parer, van ser deixar el model territorial “permanentment obert i inacabat en la definició dels seus elements estructurals i, el que és pitjor, a l'atzar del joc partidista”, explicava.

El president del TC també es va referir al procés sobiranista de Catalunya i al dret a decidir, que el tribunal ha considerat com a “aspiració defensable”. Amb tot, va recordar que preval la Constitució i que, per tant, el plantejament de tot allò que pretengui modificar l'ordre constitucional es pot fer “sempre que es respectin els principis i les regles” que emanen de la Constitució. “El TC exigeix que es faci des del respecte a la llei i no ignorant-la”, hi afegia.

Un dels temes més polèmics que el TC té sobre la taula és la reforma de la llei que regula aquest organisme i que va ser proposada pel govern del PP l'any passat perquè els magistrats poguessin sancionar l'incompliment de les seves sentencies, una competència que no agrada a bona part del tribunal.

LES FRASES

L'error del 1978 va ser deixar el model territorial obert i inacabat i, el pitjor de tot, a l'atzar del joc partidista
El dret a decidir és una aspiració defensable sempre que es respecti la Constitució
F. Pérez de los Cobos
president del constitucional


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona