Política

Brussel·les defuig parlar de l'exclusió del català a la UE

La Comissió Europea inicia una campanya de defensa del bilingüisme

Plataforma per la Llengua en reivindica l'ús

La Comissió Europea va evitar ahir comentar la no oficialitat del català a la Unió Europea i per què una llengua que té 10 milions de parlants està exclosa de la llista de 24 idiomes oficials de les institucions. “Les llengües oficials de la UE són conegudes i són governades pels tractats d'accés dels nostres estats membres”, va assegurar el portaveu Margaritis Schinas en ser preguntat per l'ACN sobre la situació del català i el procediment a seguir per aconseguir-ne l'oficialitat. Coincidint amb el Dia Europeu de les Llengües, Schinas va dir que no tenia “res més a afegir” sobre la llengua catalana.

La UE va defensar ahir la diversitat lingüística a Europa coincidint amb el Dia Europeu de les Llengües. La Comissió Europea ha llançat una campanya que defensa que “saber una segona llengua és tenir una segona ànima”. Comissaris com ara la vicepresidenta Kristalina Georgieva o el responsable d'Economia, Pierre Moscovici, van piular sobre la campanya, que inclou les 24 llengües oficials de la UE, però no el català.

Arran d'aquesta dada, la Plataforma per la Llengua va difondre un vídeo en el qual torna a reivindicar l'oficialitat del català a la UE. La plataforma assegura que l'estatus de no oficial de la llengua catalana a les institucions és degut a una qüestió de “falta de voluntat política”.

Sense voluntat política

En concret, l'entitat pel català defensa que a la UE hi ha moltes llengües oficials amb menys parlants que la catalana, com ara el danès, el finlandès, el suec o el letó. El maltès, també oficial, té uns 400.000 parlants. Els eurodiputats catalans han reivindicat en diverses ocasions l'oficialitat del català, i el mateix president de la cambra, Martin Schulz, es va comprometre a treballar-hi en la seva primera legislatura. Amb tot, la qüestió depèn directament d'una petició oficial del govern espanyol. Tot i que no és oficial, els catalanoparlants poden dirigir-se a les institucions europees en la seva llengua si així ho desitgen, i haurien de rebre una resposta en català.

La Comissió Europea i el Parlament tenen oficines a Barcelona que utilitzen el català com a llengua de treball en les seves relacions amb la Generalitat, la cambra catalana i ajuntaments del país.

LA XIFRA

24
llengües
estan etiquetades com a oficials per la UE i es poden emprar a les institucions, el català no hi consta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona