Política

GLÒRIA FREIXA I QUIM CLAVAGUERA

CANDIDATS A PRESIDIR LA FEDERACIÓ DEL PDC A BARCELONA

“Som els únics que no estem enfrontats amb els altres”

“No sóc partidària d'algú que hagi tingut moltes titulacions en altres llocs i que aquesta sigui una condecoració més en el seu currículum”

“Ens considerem els constructors d'aquest nou partit”

“Colau suma moltíssimes coses qüestionables. Però el que hem d'oferir és projecte, no destruir el seu”

Fins ara, només es veien les dues famílies enfrontades del partit. Per primer cop, hi ha un tercer

Renovació en el seu sentit més explícit és el paradigma de la candidatura de Glòria Freixa i Quim Clavaguera per presidir la federació de Barcelona del Partit Demòcrata Català (PDC). En aquesta entrevista, resumeixen quina és la seva proposta.

Per què es presenten?
[Q.C.] Cal frescor. Representem la possibilitat d'una renovació de veritat del que ha estat l'antiga Convergència. L'únic que té un càrrec, i és una mica per accident, sóc jo, com a president de la sectorial de justícia. Però la resta, cap.
A vostès se'ls ha definit com una candidatura modesta. Es veuen amb possibilitats?
[G.F.] Des que hem fet el pas de presentar-nos, en veig cada cop més. Quan anem a una agrupació o acte, generem una il·lusió entre la gent que creu que aquest partit pot tornar a fer coses molt grans pel país.
[Q.C.] Si no, no hi seríem. No ens presentem per un ego o una ambició personal, com diuen les altres candidatures. Ho hem fet perquè hi ha gent al darrere que ens ho ha demanat. El que volem, si és que realment existeix, és recollir aquesta voluntat de canvi en la federació.
La seva és una candidatura que es declara continuadora de l'esperit de renovació que emana de l'últim congrés del partit.
[Q.C.] No som, només, els continuadors, en som els promotors. Hem treballat molt perquè les propostes que dúiem s'estudiessin al congrés i podem dir que, majoritàriament, són les que van sortir com a admeses en les dues ponències. Ens considerem els constructors del nou partit. I, tot això, ho defensem des de fa anys, mentre que altres s'ho han fet seu quan han vist que s'aprovava.
[G.F.] Ens sentim que tornem a començar, i voldríem que el partit tornés a ser el dels inicis, quan un munt de gent que venia de perfils professionals i reivindicacions diferents va decidir fer el pas per tornar a assolir un conjunt de drets i llibertats. I és el que volem fer ara. Som gent que, generosament, entreguem el nostre temps al que creiem, sense cobrar i esperar res fent-ho. Representem l'esperit renovador de la millor Convergència.
Des de fora fa la impressió que aquest congrés és una guerra de famílies, ja que vostès, per exemple, provenen de Generació Llibertat. És així?
[G.F.] Som de Generació Llibertat, és així, però ni molt menys representem a tothom. No som de cap família i, de fet, molta gent ens ha donat les gràcies per ensenyar aquesta cara tan democràtica del partit, ja que, fins ara, només es veien les dues famílies enfrontades. Per primera vegada hi ha un tercer. I això és democràcia.
[Q.C.] Som els únics que no estem enfrontats amb els altres i podem parlar amb tothom.
Descarten, doncs, un pacte a darrera hora amb Homs o Pitarch?
[G.F.] Ja hi ha quins ens ho demana obertament, i la resposta sempre serà que qui vulgui es sumi al nostre projecte.
La renovació també ha d'arribar al grup municipal?
[G.F.] El més il·lusionant de tot és que si nosaltres guanyem, la gent no tindrà por d'anar a unes primàries i tindríem un grup municipal format per membres recolzats i que no són, senzillament, uns escollits per decret.
[Q.C.] La llista s'ha de fer en primàries. Però és evident que hi ha d'haver una important renovació respecte a l'actual grup municipal. Hi ha qui ja hi és des de fa molts anys i, per tant, suposo que ells mateixos decidiran no tornar-se a presentar.
A banda de president de federació, el PDC haurà de triar candidat a l'alcaldia. Qui tenen al cap?
[G.F.] Ha de ser algú que il·lusioni i que hagi demostrat capacitat. No sóc partidària d'algú que hagi tingut moltes titulacions en molts llocs i que aquesta sigui una condecoració més en el seu currículum.
[Q.C.] El que no pot ser és que vingui designat a dit.
Comparteixen el balanç gairebé apocalíptic que es fa de Colau des d'altres candidatures o altres sectors del partit?
[G.F.] Que no siguem membres de famílies marcades del partit, ens pot permetre acostar posicions amb altres grups. Som gent de consens i capaç de veure les coses que els altres fan bé. El govern de Colau acumula moltíssimes coses qüestionables, i haurà de millorar. Però el que hem de fer és oferir un projecte, no destruir el seu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona