Política

parlament

qüestió de confiança

Puigdemont relliga el mandat

El president de la Generalitat revalidarà el compromís per culminar el procés amb un referèndum que tingui totes les garanties

L'aval dels cupaires precedirà la concreció del debat de política general i el pressupost

Fa més de nou mesos que Carles Puigdemont va ser investit president de la Generalitat, en un diumenge inèdit: era l'endemà de la inesperada renúncia amb què Artur Mas va cedir a les reticències de la CUP a investir-lo president, fregant el precipici del termini legal per evitar unes noves eleccions. La rèplica d'aquell diumenge excepcional serà aquesta tarda al Parlament, amb un debat també inèdit en forma de qüestió de confiança. JxSí començava el mandat penjant d'un fil, el dels anticapitalistes, i entre avui i demà tots els actors actualitzaran el compromís amb el procés, en l'equador de la legislatura més curta. Puigdemont revalidarà aquesta tarda la seva aposta per enllestir des de les institucions el trànsit cap a la independència. Segons diverses fonts, podria comprometre's amb la via d'un referèndum vinculant amb garanties.

Després de reunir-se amb dirigents del PDC, d'ERC, els consellers, l'ANC, Òmnium, amb Carles Viver Pi-Sunyer i, ahir, amb Oriol Junqueras, Puigdemont exposarà quin és el seu projecte per tancar la legislatura que hauria de desembocar en la desconnexió, segons el programa electoral de JxSí. Els deu diputats de la CUP l'avalaran en la votació de demà a la tarda. Si ahir era el primer aniversari de les eleccions del 27-S, avui Puigdemont relligarà el mandat renovant la vigència del full de ruta, i la CUP l'avalarà sense fissures per girar full del cop de porta pressupostari del juny, un rebuig que va fer trontollar la relació amb JxSí.

El secretisme amb què Puigdemont envoltava ahir el seu discurs deixava obert l'interrogant sobre el grau de concreció de la proposta i el detall del calendari, al marge de la declarada promesa d'enllestir-la el juliol de l'any vinent, dins del termini de 18 mesos, preveient que les eleccions constituents serien a la tardor. Puigdemont concep la qüestió de confiança, de fet, no com una votació puntual sinó com l'inici formal d'una cadena de “confiances” que s'enllacen: la segona part arribarà la setmana vinent, en les resolucions que JxSí i la CUP pactaran sobre el full de ruta en el debat de política general, i on els cupaires exigeixen deixar tancat el referèndum unilateral. La tercera serà el pressupost, on el govern hauria de reservar una partida al referèndum després de tancar-ne les línies mestres amb els cupaires.

Pantalla democràtica

Puigdemont s'ha mostrat reiteradament convençut que les urnes són el camí. Tot i que sosté que el referèndum és el millor instrument per donar l'empenta definitiva de legitimitat democràtica al procés, va deixar clar que només el tirarà endavant si té prou garanties, si se'n pot garantir el caràcter vinculant i si supera totes les proves d'estrès necessàries. Només això, al seu criteri, el faria “factible”. Tirar pel dret sense aquests requisits podria implicar repetir el procés participatiu del 9-N, una hipòtesi que incomoda dirigents de la vella convergència i alguns membres del govern. L'executiu, tanmateix, exhibia ahir un “absolut consens” per culminar el procés, en boca de la seva portaveu, Neus Munté. Precisament Puigdemont ha tractat els requeriments tècnics de la modificació del full de ruta amb Viver Pi-Sunyer, el capità del triumvirat que coordina la desconnexió en què treballen subterràniament els departaments de l'executiu, defugint la lupa del govern espanyol i l'eterna amenaça dels recursos al Tribunal Constitucional.

Mentre a la capital de l'Estat s'encaminen a unes terceres eleccions i continua sense aparèixer un relleu clar per a Mariano Rajoy com a interlocutor que pugui iniciar un mínim desglaç institucional amb Catalunya, el president mantindrà la seva aposta per un referèndum acordat. Amb tot, el govern no esperarà el sí de Madrid. La iniciativa d'insistir en l'acord a l'escocesa impossible –anunciada per Puigdemont davant de corresponsals de premsa estrangera durant la Diada– podria permetre que es reenganxin temporalment al procés els comuns, en un moment en què els d'Ada Colau pretenen fer equilibris amb el sobiranisme, en ple període de confecció d'un nou partit, i lluny de l'hostilitat que el grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot ha exhibit fins ara. L'escenari polític espanyol continua pesant sobre la política catalana: no només pel que fa al color del pròxim govern espanyol sinó també per si això contribueix a decantar els de Colau en els mesos vinents cap a una opció definitivament favorable o contrària a la independència, o els manté en la complicada definició dels grisos.

Reunió amb JxSí

A dos quarts de quatre, Puigdemont es reunirà amb els diputats de JxSí per comunicar-los la seva determinació. L'oposició va carregar ahir contra el president. El portaveu adjunt de C's al parlament, Fernando de Páramo, va titllar de “ridícul” que busqui la confiança de l'hemicicle quan no la té dels membres del govern, ERC i la CUP. El portaveu parlamentari adjunt de CSQP, Albano Dante Fachín, li va demanar que “parli clar” sobre el referèndum. Mentrestant, Puigdemont evocava a Twitter el primer aniversari de les plebiscitàries: “La gent ens va atorgar avui fa un any la força, la legitimitat i la confiança necessàries. Siguem-ne dignes i complim el seu mandat.”

La gent ens va atorgar avui fa un any la força, la legitimitat i la confiança necessàries
Siguem-ne dignes i complim el seu mandat
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Dins del govern hi ha un absolut consens sobre la voluntat de culminar el procés democràtic
En quin moment es produirà la concreció? En el moment que existeixi el màxim consens possible
Neus Munté
CONSELLERA DE LA PRESIDÈNCIA

Eduard Vilà, director de l'ATC

El govern va nomenar ahir Eduard Vilà i Marhuenda com director general de l'Agència Tributària de Catalunya. Després de la renúncia d'Olga Tomàs per dirigir-la, l'executiu va ascendir Vilà, que ha dedicat bona part de la seva trajectòria professional a aquest àmbit i fins ara ocupava el càrrec d'adjunt a la direcció de l'ATC. Vilà és funcionari del cos superior d'administració de la Generalitat i funcionari del cos superior d'inspecció i tècnica tributària.

Tomàs va fer el pas enrere per raons personals, segons va detallar el govern, després de constatar que el seu futur nomenament no genera el consens necessari per assumir aquesta responsabilitat. La CUP en va qüestionar la idoneïtat, ja que la seva trajectòria professional estava vinculada a Oriol Pujol i Josep Tous, imputats pel cas de les ITV. De fet, Tomàs és investigada per prevaricació i malversació en una derivada del cas, en relació amb la seva etapa de directora de serveis del Departament d'Empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona