Política

Munté subratlla que un referèndum hauria de ser “vinculant i homologable a ulls de la comunitat internacional”

La consellera creu que tothom s'hi sentiria cridat a participar si el resultat després tingués conseqüències

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha subratllat que un referèndum com a via per culminar el procés hauria de ser “vinculant i homologable a ulls de la comunitat internacional”. Perquè fos factible, a més, ha opinat que caldria que tothom s'hi sentis apel·lat a participar, i per complir aquesta última condició, ha considerat “imprescindible” que tingués conseqüències jurídiques i polítiques. Així s'ha expressat a poques hores del discurs del president de la Generalitat amb motiu de la qüestió de confiança. En preguntar-li sobre les diferències d'opinió en el sí del PDC sobre el referèndum, Munté ha assegurat que el partit gaudeix de “bona salut”, però ha reconegut que hi ha “debats a partir de diferents aproximacions a un repte gegantí”.

Munté ha reconegut que el referèndum “s'obre pas” com a opció per culminar el full de ruta, però ha recordat que aquesta és una via que “ha estat sempre i ha format part sempre” del llenguatge i les propostes que han fet els partits independentistes i el Govern. La consellera ha evitat parlar d'unilateralitat, i s'ha limitat a dir que el referèndum “requereix de plenes garanties i ser homologable i vinculant”.

Al seu parer, és l'instrument que proporciona un resultat “més nítid i més net”, però ha insistit que cal que hi hagi el “consens necessari”. Perquè sigui factible, ha continuat, tothom s'hi ha de sentir apel·lat, i ha considerat que perquè això passi la “clau” és que la consulta sigui vinculant, no com en el cas de 9-N.

En paral·lel, la portaveu ha opinat que el sobiranisme no ha d'abandonar la via del diàleg i de l'acord amb l'Estat, perquè “seure a negociar és quelcom inherent al procés”.

Ara bé, ha avisat que si l'Estat continua bloquejant una solució, des de Catalunya “no es renunciarà a continuar fent via a partir del full de ruta”, perquè “el contrari seria renunciar i faltar al mandat democràtic dels ciutadans”. Munté ha insistit que el Govern prefereix parlar d'”obediència a una nova legalitat”, a uns marcs jurídics que “donin cobertura” al tram final del full de ruta.

Com va fer ja dimarts, Munté ha assegurat que hi ha “unitat de plantejament i cohesió interna” en el Govern sobre la voluntat de culminar el procés i fer-ho “de la manera que sigui més consensuada i amb les màximes garanties”. Ha parlat de Junts pel Sí, del Govern i també del PDC, on sí que ha reconegut que hi ha “debats a partir de diferents aproximacions a un repte gegantí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona