Política

política

crisi interna al psoe

En marxa l'operació “destituir Sánchez”

Els socialistes crítics amb el secretari general presenten la dimissió i sumen prou per descavalcar-lo del càrrec

Tot en marxa. El PSOE ha decidit cruspir-se a tota màquina l'únic obstacle per investir Mariano Rajoy president i l'únic polític amb opcions de governar que es mostrava obert a negociar amb els independentistes catalans: Pedro Sánchez. Avui els socialistes crítics amb el seu secretari general presenten disset dimissions. Si l'hi sumem les tres vacants existents, sumen la majoria de l'executiva del PSOE i tenen prou poder per cessar Sánchez i impedir, d'aquesta manera, la celebració del comitè federal que aquest dissabte havia de decidir la convocatòria d'un referèndum extraordinari per fixar la posició oficial del partit. També havia de convocar primàries a la secretaria general el 23 d'octubre, segons els plans de Pedro Sánchez.

Es tracta, doncs, d'un cop d'estat en tota regla dins del PSOE. Segons els estatuts dels socialistes espanyols, amb la dimissió de 17 membres de l'executiva aquest òrgan de direcció desapareix i la secretaria general resta inhàbil.

Poc marge, per no dir cap, li resta al fins ara líder d'un PSOE debilitat. Té els suports declarats dels catalans i els bascos, però amb això no va enlloc. A les diverses federacions socialistes s'ha posat en marxa un pla B, que consisteix en convèncer els 290 membres del comitè federal que cal fer caure Sánchez.

La coartada per fer aquesta jugada dels barons els hi ha donat Felipe González, que aquest matí ha declarat que Pedro Sánchez li havia assegurat que en la segona volta de la investidura de Rajoy el PSOE s'abstindria. L'històric dirigent socialista ha declarat lacònicament que se sentia “enganyat”.

Pedro Sánchez no ha desmentit González i s'ha limitat a situar-lo en el bàndol dels abstencionistes i a preguntar-se en veu alta en quin bàndol és Susana Díaz, a qui es considera, juntament amb l'extremeny Guillermo Fernández Vara, inspiradora de la maniobra per passar el ribot a la direcció del partit.

Chacón també conspira

L'executiva federal del PSOE la formen 35 persones. Els rebels són 17 i si hi sumem les dues absències fan 19, prou per derrocar Sánchez. Entre els “conspiradors” hi ha la catalana Carme Chacón i el valencià, Ximo Puig.

Pedro Sánchez, en declaracions a un mitjà digital espanyol, ha animat els crítics a plegar sense esperar que sumin la meitat més u: “Si no se senten part d'aquest projecte, jo en el seu lloc dimitiria”, ha manifestat desafiant. O no és conscient de la seva situació o amaga una carta a la màniga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona