Política

La CUP s'agafa al referèndum i evita fer retrets a JxSí

Els anticapitalistes adverteixen que governar bé és revertir les retallades i redistribuir la riquesa

Sí que es Pot celebra la consulta pactada, però rebutja donar “un xec en blanc” al pressupost

En la seva primera valoració al discurs de Puigdemont, la CUP es va agafar a la promesa de “referèndum o referèndum” per assegurar que l'esquerra anticapitalista es troba en “plena sintonia” amb el missatge del president. La diputada Anna Gabriel, però, va passar de puntetes a l'advertiment que un sí demà també implica un vot afirmatiu als pressupostos. De fet, Gabriel es va aferrar a les paraules pronunciades pel president i va assegurar que compartia la necessitat que cal un pressupost per governar bé, però va introduir un matís: “Governar bé també és atendre les necessitats socials de les persones, revertir les retalles i redistribuir la riquesa”, explicava la portaveu dels anticapitalistes, que avui concretarà la seva rèplica al discurs de Puigdemont.

Caldrà esperar a veure si hi ha canvis en els comptes que dissenya el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que vagin en la línia del que ahir defensava Gabriel. La diputada no va voler donar detalls d'aquestes negociacions, si bé va confirmar que s'estan produint entre tots dos grups parlamentaris. El que sí van prometre els anticapitalistes és “treballar pel referèndum”.

Una de les intervencions més esperades era la de Catalunya Sí que es Pot, després que Puigdemont torni a incorporar en el full de ruta d'aquesta legislatura un nou intent de pactar amb l'Estat espanyol un referèndum d'autodeterminació. “Per primera vegada hi ha un punt de trobada”, va exclamar el portaveu de la formació, Joan Coscubiela. El diputat va celebrar que, malgrat els retrets que ha patit la seva formació per defensar una consulta pactada, Puigdemont torni ara a recuperar “el sender que porta al bon camí”. Coscubiela es va aferrar com un clau al referèndum pactat i va descartar valorar el pla B del president, el referèndum unilateral que la formació ecosocialista rebutja de ple.

Però després d'una de calenta, va venir la freda, i a Coscubiela no li va agradar gens que el president vinculés el sí a la qüestió de confiança al pressupost. “No hem vist els números, de manera que no li donarem cap xec en blanc”, va confirmar, i va titllar de “poc acceptable” la proposta del president.

Els més crítics amb la intervenció de Puigdemont van ser els grups de C's, PSC i PP. Pels d'Arrimadas, per primera vegada s'ha evidenciat que la qüestió de confiança a Puigdemont obeeix tan sols al fet que el 27-S “no va tenir el suport de la majoria de ciutadans i en el Parlament no té majoria absoluta”, va etzibar el portaveu Fernando de Páramo. Eva Granados, del PSC, va lamentar haver-se trobat un Puigdemont “feble”, “suplicant confiança” i “enrocat” en un full de ruta que només porta al “fracàs”. El PP va acusar el cap de l'executiu de portar el país cap a un “conflicte de conseqüències difícils de preveure”. “És un carreró sense sortida”, va dir el portaveu Enric Millo.

LES FRASES

Estem en aquesta situació perquè no tenen ni majoria ciutadana ni parlamentària
Fernando de Páramo
portaveu de ciutadans
Puigdemont ha recuperat el sender que porta al bon camí però no donem xecs en blanc
Joan Coscubiela
portaveu de sí que es pot
Estem de nou pendents de la CUP i del seu vot als pressupostos
Eva Granados
portaveu del psc
Estem en plena sintonia quan el president esgrimeix referèndum o referèndum
Anna Gabriel
portaveu de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA