Política

ANC i Òmnium celebren l'aposta clara per la consulta

Sànchez saluda que la impulsi el Parlament si l'Estat s'hi nega

Cuixart recorda que la majoria vol el referèndum

Els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van celebrar l'aposta inequívoca del president Puigdemont perquè els catalans puguin participar en un referèndum d'autodeterminació a finals de l'any vinent. Si pot ser, amb l'acord de l'Estat espanyol. Però, si no és possible, amb la cobertura d'una llei del Parlament de Catalunya com ja es va intentar el 9-N, tot i que finalment el president Mas va optar per un procés participatiu perquè el TC havia declarat inconstitucional la llei de consultes.

De fet, després de dubtes i un debat públic al si de l'independentisme des que l'ANC va llançar la seva proposta abans de l'estiu, Puigdemont ha fet seu el plantejament de l'entitat presidida per Jordi Sànchez, que va recollir el suport inicial de la CUP i, recentment, també explícitament el d'ERC. Per això Sánchez celebrava ahir el discurs “rotund i transparent” de Puigdemont, que no dóna peu a ambigüitats sobre si s'apostaria finalment per un referèndum en cas que l'Estat espanyol no l'acceptés.

“Ha posat totes les cartes sobre la taula”, saludava Sànchez abans de recordar que “la millor expressió és que hi ha d'haver referèndum o referèndum”. El president de l'ANC va tornar a recordar que l'entitat també preferiria que hi hagués una proposta espanyola de consulta però que, si no és possible, ha quedat clar que el president Puigdemont no renunciarà a fer-la.

“Si l'Estat continua preferint seure a la taula amb els que tenen les armes que amb els que volen posar les urnes, la determinació ha de ser fer un referèndum sota la legislació del Parlament”, reblava Sànchez. El president de l'entitat sobiranista també va voler destacar la crida de Puigdemont a la confiança entre els grups parlamentaris independentistes en una interpel·lació directa a la CUP però també per esvair els dubtes entre part de l'independentisme: “Ens ha convidat, a tota la ciutadania i classe política, a confiar en nosaltres mateixos. La confiança ens ha portat fins aquí.”

Per la seva banda, Cuixart va destacar el suport majoritari que té entre els catalans la proposta d'un referèndum per desbloquejar el futur polític del país. Així, va recordar que la garantia que surti bé és generant “grans consensos de país” i, per aquest camí, considera Cuixart que el president de la Generalitat es va dirigir a la majoria sobiranista que hi ha al país –més enllà dels independentistes–, “que sempre ha defensat el dret d'autodeterminació de Catalunya”.

LES FRASES

Ha convidat ciutadans i polítics a confiar en nosaltres mateixos. La confiança ens ha portat aquí
Jordi Sànchez
president de l'anc
Ha interpel·lat la majoria sobiranista que sempre ha defensat el dret d'autodeterminació
Jordi Cuixart
president d'òmnium cultural


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona