Política

Les claus de la qüestió

Puigdemont lliga els pressupostos amb la qüestió de confiança i demana a la CUP que si no pensa aprovar els comptes “s'estalviï temps” i no li doni suport avui

El president estén la mà als confederalistes perquè s'afegeixin a l'últim tram del procés

El mandatari fa una crida a la mobilització “quan calgui, que caldrà”

No hi havia precedents de discursos de qüestions de confiança a Catalunya. Carles Puigdemont va obrir camí ahir en aquest sentit, amb el repte d'evitar convertir la seva intervenció en un parlament propi de debat de política general, i sense metàfores marineres. Aquestes són les claus escollides per reclamar la confiança a la cambra.

Cadena de confiances

El president va proposar iniciar el que va anomenar una “cadena de confiances” que s'hauria d'allargar fins que Catalunya esdevingui “un estat independent de ple dret”. En aquest sentit, va allargar la mà no només a la CUP sinó també als comuns i la seva futura confluència. Els va incloure en el projecte quan va recordar que, entorn de la idea d'una Catalunya República, “independent o confederada”, s'hi aplega la majoria de ciutadans. “No hi ha cap altre projecte polític que mobilitzi tanta gent, ningú no és capaç de reunir milions de persones durant cinc anys seguits a l'entorn d'una reforma de la Constitució”, va constatar el gironí. El cap de l'executiu va reptar els contraris a la independència a posar-se d'acord amb l'independentisme “de la mateixa manera que els independentistes van col·laborar amb el compromís dels autonomistes quan aquesta era la voluntat majoritària dels catalans”.

Fe sense obres, morta és

Malgrat que la CUP ja va avançar fa setmanes que donarà avui suport a Puigdemont, l'oferta de col·laboració del president incloïa un recordatori: els efectes de la no aprovació dels pressupostos, que va llistar en un seguit d'actuacions milionàries en matèria social que no s'han pogut executar. “Sense pressupostos no podem governar bé. Si no podem governar bé, hauríem de tornar a donar la paraula als ciutadans”, va reblar. El mandatari va advertir la CUP que si no hi ha comptes, farà ús de les seves atribucions personals de convocar eleccions. “Aconsello, per tant, que qui no tingui cap intenció d'aprovar els pressupostos, millor que ens estalviï el dubte i el temps i demà [avui] no m'atorgui la confiança que reclamo.” Quan contempla el quadre Les quatre cròniques, d'Antoni Tàpias, que presideix el saló del consell executiu, al Palau de la Generalitat, el president pensa en el lligam entre la qüestió de confiança i els comptes, condensat en una de les frases que resa la pintura: “Fe sense obres, morta és.” L'obra, per cert, també conté altres referències a les cròniques, com ara “què us diré” i “em tragué de la gola del lleó e de la grapa de l'ós”, però Puigdemont no les va utilitzar.

El santcrist gros

Part del discurs va visitar el “maltracte” del govern espanyol a Catalunya, el qual “perjudica exactament igual” els catalans independentistes i els autonomistes –o “dependentistes”– amb una “deriva de recentralització unilateral, asfíxia financera i incompliments reiterats”. Puigdemont va lamentar que l'encara líder del PSOE, Pedro Sánchez, hagi volgut plantejar “una cosa tan poc habitual en el sistema polític espanyol com és parlar amb l'altre, encara que sigui per dir-li que està equivocat” i que li hagin tret “el santcrist gros”, en referència a les declaracions de Felipe González –sector crític– que acusava de mentider el secretari general socialista. “Li organitzen un sidral federal monumental”, va ironitzar. D'altra banda, el president també va furgar en la situació de bloqueig polític espanyola, amb un govern en funcions que ja hi era quan va assumir el càrrec ara fa nou mesos. “És pitjor: més empetitit i amb ministres que han demostrat la seva indignitat, alguns dels quals continuen aferrats a la poltrona”, va assegurar esmentant indirectament el titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Bufetada a Vila

Del discurs del president es desprèn que no li va agradar la piulada de Santi Vila, membre del seu govern, en què celebrava que l'electorat basc i gallec premiessin diumenge passat “els perfils centristes”. “Comença un cicle nou? Tant de bo! Bona setmana”, piulava Vila. Després de recuperar les paraules del president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que va etzibar que “no es pot negociar amb la pistola del separatisme damunt la taula”, i les afirmacions de José Manuel García Margallo, que considera el trencament d'Espanya pitjor que un atemptat, Puigdemont va sentenciar: “Recordo tot això perquè tots aquells que parlen de moderació i de centrisme contrastin exactament què diuen ínclits moderats i centristes davant d'una demanda democràtica.”

Termes del referèndum

Als líders polítics espanyols que vulguin negociar un referèndum, els va fer una oferta “que no caduca, però no paralitza” per explorar-ne els termes: com es formula la pregunta, la data, els quòrums necessaris, com gestionar-ne el resultat i fins i tot l'establiment d'una moratòria per tornar a demanar un referèndum en cas que l'independentisme perdés el primer.“El referèndum acordat s'ha de descartar? No. De fet, vull dir el contrari, que no hem de ser nosaltres els qui decidim descartar-lo”, va defensar.

Crida a la mobilització

La segona i última fase del procés cap a la independència, en paraules seves, requerirà la mobilització de la gent “quan calgui que es mobilitzi, que caldrà”, va avançar Carles Puigdemont. El president va enumerar cinc excepcionalitats que caracteritzen una legislatura poc convencional: el mandat plebiscitari del 27-S; la investidura d'un candidat no previst després del pas al costat protagonitzat per Artur Mas; la curta durada del mandat actual, de divuit mesos; el rebuig als pressupostos i la mateixa qüestió de confiança present. El panorama que dibuixa Puigdemont és un trànsit “d'excepcionalitat en excepcionalitat fins a la normalitat final, definitiva”.

8
de juny
és la data en què els pressupostos no van superar el debat a la totalitat al Parlament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona