Política

parlament

dimissió

Plega el secretari general del Parlament en plena ofensiva judicial espanyola

Pere Sol, que sempre ha estat en funcions, addueix estrictament qüestions personals

El funcionari estava incòmode amb el procés, segons algunes fonts

El secretari general del Parlament, Pere Sol, té intenció de renunciar al càrrec la setmana vinent per discrepàncies amb el procés sobiranista, que l'ha situat en l'epicentre del conflicte amb l'Estat espanyol: el funcionari de més rang a la cambra també va rebre la notificació del Tribunal Constitucional (TC) arran de l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent. Segons ha pogut saber El Punt Avui, Sol, que va assumir la secretaria amb el canvi de legislatura en substitució d'Imma Folchi, no estaria en sintonia, sinó “incòmode”, amb el repte jurídic que suposa passar de la legalitat espanyola a la catalana i amb les conseqüències judicials personals derivades de l'embat de l'Estat.

Oficialment, Sol ha demanat tornar a ser lletrat i prou per motius personals i familiars. En declaracions a aquest diari, el cap dels lletrats ha volgut subratllar que la seva renúncia, que ja ha comunicat als membres de la mesa, no té res a veure amb el procés.

Les fonts consultades asseguren que aquest càrrec clau en l'estructura del legislatiu té intenció de plegar dimarts, quan es reuneixen la mesa –màxim òrgan de govern de la cambra–, a les portes del debat de política general.

En funcions

L'assumpció de la secretaria general ja va ser particular, ja que Sol no ha deixat mai d'estar en funcions. En tot moment ha quedat especificat d'aquesta manera en la signatura de documents oficials, on firma com a secretari general (e.f.), és a dir, en funcions, com es pot comprovar al Butlletí Oficial del Parlament.

D'aquesta manera, es forçaria ara a resoldre una interinitat impròpia d'un moment d'especial delicadesa com és el segon i últim tram del procés cap a la independència, segons els termes expressats pel president, Carles Puigdemont. Sol està en el punt de mira de l'unionisme, que el considera una peça rellevant en el disseny de l'arquitectura de defensa jurídica de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tenallada pel TC, la fiscalia i el govern espanyol. A més, el cap dels lletrats no està aforat, a diferència dels diputats, de manera que hauria de respondre davant d'un altre jutjat, en un procediment més ràpid, en cas de ser investigat per desobediència.

En el moment de ser nomenat, a proposta de Forcadell, en la primera reunió de la mesa actual, el 27 d'octubre passat, Sol era lletrat parlamentari –des de 1989–, director d'estudis parlamentaris i professor de Constitucional a la Universitat Pompeu Fabra. La mesa va acordar encarregar-li en funcions la secretaria general, que abandonava Folchi, un càrrec que ocupava des de 1999 i durant cinc legislatures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

El nuvi d’Ayuso va proposar acceptar 8 mesos de presó i 525.000 euros per a no anar a judici

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona