Política

El PP avisa que ningú pactarà amb Puigdemont

De Santamaría alerta que cap govern espanyol, sigui del color que sigui, acordarà un referèndum català

Fernández Díaz li recomana que “es connecti amb la realitat”

Cap govern espanyol, l'encapçali qui l'encapçali, pactarà un referèndum sobre la independència de Catalunya. Aquesta va ser la rèplica de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, a l'anunci del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que l'executiu català impulsarà una consulta la segona quinzena de setembre del 2017. El govern de la Generalitat, va deixar clar Puigdemont, mantindrà la porta oberta a acordar la convocatòria amb l'Estat, però la falta d'entesa no la paralitzarà.

“Mentre els espanyols continuen sent amos de la seva sobirania, el que pretén el senyor Puigdemont no és pactar ni amb el PP ni amb cap govern d'Espanya”, apuntava Sáenz de Santamaría. I remarcava que hi ha “alguna cosa per sobre” de qualsevol executiu, independentment del partit que el lideri, que és “la voluntat dels espanyols”. “Han decidit que volen un país en el qual visquem tots junts i units, en què els principis d'igualtat i solidaritat es respectin”, reblava. Sáenz de Santamaría ja havia alertat dimecres que Puigdemont corre el risc de repetir “els mateixos errors que Artur Mas”.

Massa desafiaments

La de la vicepresidenta espanyola no va ser l'única veu en contra dels plans del president. El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, recomanava als líders dels partits independentistes que “en lloc de desconnectar-se de l'Estat el que han de fer és connectar-se amb la realitat”. Fernández Díaz lamentava que “fa massa temps que hi ha desfiaments”, i insistia: “Potser el desafiament més important és aterrar a la realitat.” El ministre en funcions alertava l'executiu català que l'Estat “respondrà amb els instruments que té per fer complir la llei i, abans que res, la Constitució”.

El ministre d'Afers Estrangers en funcions, José Manuel García-Margallo, per la seva banda, també avisava que l'Estat està davant “el major desafiament a la unitat de la nació espanyola” des del 1934. Margallo feia referència a una cita de Francesc Cambó del 1927. “Una secessió a Catalunya només podria triomfar si Espanya està enmig de dificultats internes”, recuperava, incidint en què l'executiu estatal està en funcions i en la cruenta crisi interna del PSOE. Mentrestant, el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, guarda silenci sobre els plans anunciats per la Generalitat. Precisament Rajoy coincidirà avui amb el president de la Generalitat, a Porto.

LES FRASES

El que pretén el senyor Puigdemont no és pactar ni amb el PP ni amb cap govern d'Espanya
Soraya S. de Santamaría
vicepresidenta espanyola e.f.
És el major desafiament a la unitat de la nació espanyola des de l'any 1934
José Manuel G.-Margallo
ministre d'afers estrangers e.f.

Un argumentari contra les intencions del president

La direcció estatal del PP ha enviat un argumentari als seus càrrecs en què carrega contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per “amenaçar de nou” amb un “referèndum secessionista” que els populars titllen d'“il·legal, irracional i absolutament inviable”.

“Aquesta sistemàtica amenaça secessionista topa frontalment amb els principis democràtics que els independentistes, presumptament, asseguren defensar”, sosté l'argumentari que el PP ha lliurat als seus. Des de Génova remarquen que Catalunya “no necessita un govern “sectari que, violant la llei, busca sotmetre la prosperitat de la societat catalana als deliris de grups extremistes”.

En l'argumentari, els populars subratllen que Catalunya necessita “un govern sensat” que “compleixi la llei, que reconegui la pluralitat de la societat catalana i atengui les seves necessitats reals”.

Des de Comissions Obreres, també van carregar contra la intenció de Puigdemont de convocar una consulta la segona quinzena de setembre, tant si té l'aval del govern espanyol com si no el té. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va dir ahir que té la sensació que la política catalana ha entrat “en bucle” amb l'anunci del cap de l'executiu català.

“És una espècie de déjà vu, és com un bucle, on els esdeveniments es van repetint, ja que els problemes socials, que són molts a Catalunya, són desatesos”, va lamentar el líder sindical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona