Política

Economia

El govern espanyol aprova la reforma a l'alça de l'impost de societats

Preveu recaptar 8.000 milions d'euros més

Entrarà en vigor avui

La Generalitat afirma que la meitat de les pimes perjudicades són catalanes

El govern espanyol en funcions va aprovar en el Consell de Ministres d'ahir la reforma de l'impost de societats, via decret llei, amb la qual pretén recaptar 8.000 milions d'euros addicionals i quadrar el dèficit públic en el 4,6% exigit aquest any.

“No es tracta d'una pujada d'impostos, sinó d'un canvi en la forma de pagament”, va dir la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa conjunta amb el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, posterior al Consell de Ministres. Aquesta modificació de l'impost de societats suposarà que el tipus mínim de l'impost gairebé es dobli en alguns casos, i passarà del 12% actual al 23%.

La reforma, que entrarà en vigor avui mateix després de la publicació en un Butlletí Oficial de l'Estat extraordinari, afectarà prop de 9.000 grans contribuents. És el cas de les empreses que facturen més de 10 milions d'euros, que tindran un tipus mínim de pagament a compte del 23% a partir d'aquest mes d'octubre.

“És com una bestreta a compte com la que fem les persones físiques”, va comparar Montoro. Segons van assenyalar fonts d'Hisenda, el canvi en la tributació suposa un esforç encara més gran per als bancs, que estaran obligats a fer un pagament fraccionat del 25% sobre el resultat comptable.

Amb aquest increment del tipus impositiu, l'executiu espanyol espera recaptar entre 6.000 i 8.000 milions d'euros més aquest 2016, que es destinaran a reduir el dèficit públic per tal de complir amb el sostre de despesa establert per la Unió Europea en el 4,5% del PIB.

Es preveu que la reforma romangui vigent tot el que queda d'aquest any i tot l'any 2017, però el govern del PP no descarta que s'ampliï a l'exercici del 2018 en funció de com evolucioni la xifra de dèficit. En aquest sentit, Montoro va dir que la reforma estarà en vigor fins que es quadri el dèficit amb els objectius fixats i hi va afegir que “cal mirar a l'horitzó del 2018”.

Catalunya, afectada

El govern català va qüestionar “l'oportunitat” de la reforma. Segons va assegurar el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, la meitat de les 9.000 empreses perjudicades són catalanes. Això, farà que vegin limitades la seva tresoreria i competitivitat.

La vicepresidenta va explicar també que l'executiu espanyol està negociant amb els grups parlamentaris una proposició de llei per reformar la llei d'estabilitat financera i pressupostària, amb l'objectiu de poder traslladar a les comunitats els nous sostres de despesa, anunciats l'abril passat en el Consell de Política Fiscal i Financera, però encara pendents d'aprovació. “Es tracta que puguin mantenir el seu nivell de serveis públics”, va dir Sáenz de Santamaría, després d'assenyalar que l'executiu està governant en funcions i són “moments difícils”. “Les comunitats autònomes tenen fixat un objectiu del 0,3%”, va dir Montoro, tot i que amb l'actualització dels objectius de dèficit pel 2016 la fita s'hauria d'elevar fins al 0,7%.

La vicepresidenta hi va afegir que la tramitació de la proposició no de llei es produiria a les Corts, ja que el govern en funcions no té capacitat per presentar-la, per la qual cosa cal el suport dels grups parlamentaris. Segons el ministre, “s'ha trobat una bona recepció, en el sentit que s'entén que és necessari”.

La vicepresidenta va informar també que, entre les mesures econòmiques que s'havien aprovat ahir, figura la distribució de 10.489 milions d'euros del quart trimestre del fons de liquiditat autonòmica (FLA) per millorar els terminis de pagament als proveïdors. “S'ha de continuar governant en la mesura que ho permetin les lleis i, fins i tot, canviar-les si és possible”, va dir.

LES XIFRES

23
i 25%
són els tipus mínims del pagament fraccionat per a empreses i bancs, respectivament, fixats.
9.000
empreses
, que facturen per sobre els 10 milions, quedaran afectades per la reforma de l'impost de societats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona